Lost in Translation [Korea Edition]

Collapse
X

• Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Eglaya
    Procrastinator

• 2005 07 22
    • 561

Lost in Translation [Korea Edition]

Kadaise tamagochi-san aprašė savo nuotykius Japonijoje: http://www.animezona.net/forum/showthread.php?t=1394

Na, aš iki Japonijos nenusikapsčiau, tačiau sėdžiu pakankamai toli nuo Lietuvos ir, ko gero, galėčiau suteikti šiek tiek informacijos apie šalį, apie kurią, manau, lietuviai žino nedaug. Jau daugiau negu mėnesį sėdžiu Seule (Pietų Korėja) pagal studentų mainų programą, vadinasi, mano ataskaita nebus tokia išsami kaip tamagochi pasakojimas apie Japoniją, nes dar turiu tris mėnesius prieš akis ir tikrasis "turizmas" nusimato gruodžio mėn, kai iš Kuala Lumpūro atvyks draugė ir eisim siaubt Dongdaemun turgaus. xD

Tai, visų pirma, kas mane atginė į Korėją, galų gale, juk studijuoju anglų kalbą, o ne verslą ar finansus. Na, yra penkios paprastos priežastys:

...

Kad ir kaip graudžiai tai skambėtų, ši "berniukų" grupė suvaidino didelį vaidmenį visam šitam reikale. Ir bent 50% nulėmė svarstykles Korėjos naudai, sprendžiant tarp Korėjos ir Japonijos universitetų. Ar aš jau mačiau juos gyvai koncerte? Taip. Ar patiko? Besvietiškai. Tuo tą temą ir baigiam.

Man jau seniai patinka Korėja. Problema tame, kad informacijos prasme ją dažnai užgožia Japonija ir Kinija. Atvykau čia grynai dėl korėjiečių kalbos, kuri turi daugiau "jėgos" negu japonų ir turi rašto sistemą, kurią žmogus gali išmokti per dieną ir nesukti sau dėl to galvos. Be to, pragyvenimas čia pigesnis negu Japonijoj ir važiuojant į Korėją gali gauti stipendiją, kurios japonai nesiūlo. Ir sukis vienoj brangiausių šalių kaip nori. Tai va, vietoj Waseda University, atsidūriau Kyung Hee University. Tiesa, Kyung Hee turi sutartis su VU, VDU ir KTU, taigi, jeigu ką nesnauskit. Galų gale, Japonija visai čia pat. Kelios valandžikės traukiniu iki Pusano, o paskui keltu iki Fukuokos ir voila. Arba, aišku, galima skristi, bet čia jau nuo piniginės priklauso...

Maršrutas: Į Seulą skridau neseniai "atidarytu" maršrutu su vienu persėdimu. Finnair nuo birželio pradėjo tiesioginius skrydžius iš Helsinkio į Seulą, taigi, Vilnius-Helsinkis-Seulas, bendra skrydžių suma.. apie 10 val. Labai geras aptarnavimas, maloni akiai mėlyna oro linijų spalva, jeigu galit, skriskit su Finnair. Išskridau iš Vilniaus rugpjūčio 25 apie vidurdienį, rupjūčio 26 aštuntą ryto jau buvau Seule.

Kas pirma krito į akį - KARŠTIS. Dabar jau šiek tiek nukrito, šiuo metu lauke 20 laipsnių, bet turėkim omeny, kad dabar čia pusė dviejų nakties. Į Korėją neverta važiuoti vasarą - žiauriai karšta, drėgna ir dar lietus pliaupia kaip iš kibiro. Teko vieną dieną patirti tą lietų. Pliurijo mažiausiai dvylika valandų be perstojo. Spalis/balandis/gegužė - geriausi mėnesiai čia atvažiuoti. Ne per karšta, bet ir nešalta. Be to, daugybė įvairiausių festivalių vyksta.

Aš gyvenu Dongdaemun-gu (Dongdaemun rajonas), Hoegi-dong (Hoegi apylinkė), tai yra rytų Seule, netoli miesto centro ir didžiulio turgaus. Tereikia pavažiuoti kelias stoteles metro. A. Viešasis transportas yra kažkas nerealaus. Nors nėra mėnesinių bilietų ir nuolaidų studentams, bet mes turim tokias korteles, kurias pakraunam ir gali jomis naudotis metro, autobusuose, netgi kai kuriuose taksi (beje, taksi važiuot ŽYMIAI pigiau negu Lietuvoj, už dvidešimt kilometrų kartą sumokėjom truputį daugiau negu 30 LTL).

Mūsų Hoegi stotis:

Traukinio viduj:

Greita, jokių kamščių, ir dar su oro kondicionierium. Pasaka.

Pinigai:

^ Čia tiek gavau iškeitus 180 eurų.

1$ ~ 1035 won. Bet dabar tiksliai nepasakysiu. Tačiau mes nesismulkinam ir apytiksliai skaičiuojam, kad tūkstantis vonų - du litai (turiu lietuvę kambariokę). Aišku, nusiskaičiuojam, bet esmė tame, kad čia nėra brangu. Kainos panašios kaip Lietuvoj, gal kai kur net ir pigiau. Pvz, šian buvau firminėj parduotuvėj, kelnės už 30.000won (> 60 LTL). Arba, firminiai sportiniai bateliai už penkiasdešimt dolerių. Pataisykit, jeigu klystu, bet Lietuvoj už tiek kažin ar gautum.

Taip pat mes bendrabuty (kurį europiečiai vadina kalėjimu arba koncentracijos stovykla, nes po dvylikos niekur negali išeit) neturim virtuvės, todėl reikia valgyt universiteto valgykloj arba kavinėse. Vakarietiškas maistas brangus, bet korėjietiškas ganėtinai pigus, tai ir gyvenam ant ramyeon (a.k.a. ramen), kimpab (korėjietiškas "suši" be žalios žuvies, dažniausiai su jautiena), ant griliaus kepta kiauliena (kurią reikia susukti į salotos lapą drauge su svogūnais, aštriu padažu, kopūstais ir viskuo, ką randi ant stalo, ir susigrūsti sau į burną, bet žiauriai skanu) ir soju (sodžiu).

Soju yra korėjietiška degtinė. Laipsnių 19.5%, bet jeigu nesisaugai, veikia kaip romas, ir dievaži, girdėjau, kad lenkai studentai nerealiai nusigėrė kartą. Korėjiečiams gėrimas tai kaip koks susidraugavimo ritualas. Pvz, vakar nuėjom pavalgyt su trim korėjiečiais, tai gavo tos kiaulienos ir soju. Sumokėjom kiekvienas po maždaug dešimt dolerių, bet korėjietiškos maisto porcijos yra tokios didelės, kad paskui išeini visas pripūtęs. Tai čia buvo pirma stadija. Davai, sako, korėjiečiai, einam į antrą levelį, t.y. į barą. Ok, nuėjom į antrą stadiją, į kitą barą. Užsisakė alaus (lietuviškas skanesnis) su užkanda. Išgėrėm visą alų ir išėjom į dar kitą barą, trečiai stadijai, nes antro levelio bare kiti korėjiečiai labai šventė ir buvo sunku susikalbėt. Beje, kas sako, kad korėjiečiai - drovūs žmonės, nematė jų po kelių stikliukų soju. Garbės žodis, Azijos italai. Temperamentas per kraštus liejasi. Tai va, po trečios stadijos, deja, turėjau grįžti į baraką, nes saulė nusileidžia ir paskui namo neįleidžia, bet, jeigu būtų įmanoma, ko gero, jie visą naktį mus po barus vedžiotų...

Kuo ypatinga korėjietiška virtuvė? AŠTRU. Ir ne taip lietuviškai aštru, ar aštru kaip kinų restoranuose, ar dar kaip nors kitaip. Jie turi tą savo nacionalinį pasidižiavimą "kimči" (marinuotos daržovės aštriam padaže. beje, korėjiečiai fotografuodamiesi sako ne "cheese", o "kimchi~" xD), kurį valgo su belenkuo. Dabar jau pripratau ir visai skanu, bet iš pradžių buvo taip aitru, kad galvojau Dieve padėk.

Ir dar, metalinės lazdelės. Sunkiau naudotis negu medinėmis, bet šiandien po kelių savaičių pertraukos paėmiau į ranką šakutę, ir galvojau, koks nepatogus daiktas.

^ Tiksliai nežinau, kas čia yra, nes taip ir nepaklausiau, tik valgiau. Tai buvo kažkokia sriuba iš grybų, tofu, kažkokių žolių ir dar belenko.

Žmonės, labai paslaugūs. Dažniausiai angliškai nežino nė žodžio, bet visuomet stengiasi padėti, jeigu ko paklausi. Be to, nors ir esi užsienietis, nelenda į akis (kaip pvz. Kuboj) ir leidžia tau ramiai būt. Aišku, vaikai gali atsisukt ir pažiūrėt smalsiai ar bandyt pakalbint, bet dar neteko sutikti įkyraus korėjiečio. Ir aš nemanau, kad jie drovūs. Tiesiog mandagūs. Neabejoju, kad yra ir atgrasių ar šiurkščių korėjiečių, bet tiesiog dar neteko susidurti, o jeigu ir susidurčiau... argi Lietuvoj ne tas pats?

Dėl jų anglų kalbos... man atrodo, kad anglų k. gramatiką daugelis (ypač jaunimas) moka gan gerai, bet jie taip bijo šnekėt, kad net baisu. Primena tuos laikus, kai buvau penktoj klasėj ir atėjus užsieniečiui svečiuj, bijojom žodį ištart, kad tik klaidų nepridarytumėm.

Dėl aprangos ir šiaip išvaizdos, persakysiu savo kambariokės žodžius, kad būtų objektyvu, nes iš mano pusės, objektyvumo būtų nedaug xDD

"Merginos rengiasi labai moteriškai." --> ant aukštų kulnų visos (iš pradžių stebėjausi, kodėl visos tokios aukštos, paskui nukreipiau žvilgsnį į grindis). Su labai trumpais šortais arba sijonais, bet, kaip sako mano kambariokė "kad ir kaip jos moteriškai besirengtų, vis tiek atrodo, kaip berniukai". Nu ką aš žinau.

Taip pat mano kambariokė sakydavo iš pradžių, kad vos tik atvažiavus, jai visi buvo vienodi, tačiau po kelių dienų pasakė va ką:

"Ale žinai, Egle, kuo toliau, tuo man jie visi gražesni darosi. Bet tik vyrai." xD

Mes gyvenam universiteto miestely, tai aišku, kad aplinkui šlaistosi daug jaunų ir stilingų >.>'' Dėl ūgio... susidarė įspūdis, kad korėjiečiai yra aukštesni negu kiti azijiečiai. Ta prasme, pagal mūsų standartus tai jie nėra labai aukšti (nors kartais praiena vienas kitas toks, kad ir aš atsisuku atgal O___O), bet sakykim mano ūgis turėtų būti kažkur apie 168 сm. Nėra taip, kad aš vaikščiočiau tarsi milžinas iškilęs, tačiau nėra ir taip kaip Lietuvoj, kai kartais įlipi į trulą ir pasijauti tarsi nykštukas (ypač tarp paauglių x.x). Čia jaučiuosi labai normalus žmogus (bet tik ūgio prasme xD).

Jo... taigi, kol dar per daug nenusišnekėjau, įmetu paskutinę nuotrauką šiandieną, azijietiškos gatvės ir einu miegot. Rytoj eisiu į Gyeongbok rūmus, reikia išsimiegot. Esu tikra, kad daug ką pamiršau... būtų gerai, jeigu užduotumėt klausimų (bet nesudėtingų xD), atsakyčiau, būtų lengviau žinot, apie ką rašyt. Ok, rytoj įdėsiu nuotraukų iš mūsų mažos kelionės į Suwoną (Seulo satelitinis miestas)... dabar... miego...

Pakeliui į Hoegi metro stotį...
    Paskutinis pakeitimas nuo Eglaya; 2011-06-17, 13:42.
  • Eglaya
    Procrastinator

• 2005 07 22
    • 561

Didžiausia kupiūra Pietų Korėjoje yra 10.000 vonų (tas žalias pinigas -rodo į prieš tai buvusį postą-). Ant jo pavaizduotas Daewang Sejong (Didysis karalius Sėdžiongas), kuris yra atsakingas už korėjietiško rašto (hangeul) sukūrimą. Atseit dėl to korėjiečių raštingumo lygis yra vienas aukščiausių pasaulyje. Nu ką aš žinau, Lietuvoj raštingumo lygis toks pat. Niekas anglakalbių nevertė likti prie viduramžių anglų kalbos rašybos (Middle English spelling), kai kalboj visos balsės galima sakyti apsivertė. Tarkim, house anksčiau buvo tariamas "hūs", o night - nicht. Pagaunam kampą?

Nu bet mes čia ne apie anglų k.

Tai va, 10.000 vonų. Ir neseniai vyriausybė nusprendė išleisti 100.000 vonų banknotą, nes valdininkam nepatogu imti kyšius didelėm sumom (įsivaizduokit, jeigu mūsų didžiausias pinigas būtų 10 LTL). O banko pervedimais kyšių kaip ir nepaimsi... Aišku, čia apie tuos kyšius su ironija kalbama, bet iš tiesų, daug patogiau bus su 100.000 vonų banknotais, nes išsikeiti kokį šimtą eurų ir piniginė neužsidaro...

Vakar (arba šiandien labai anksti) sakiau, kad tik atvykus pirma į akis krito karštis. Na, dabar kai geriau pagalvoji, tai akin įvirto ir dar vienas dalykas:

Korėjietiškos bažnyčios. Daugiau negu trečdalis gyventojų (bent jau man taip korėjiečiai sakė) yra krikščionys (protestantai, anglikonai, katalikai ir t.t.). Ir bažnyčių, ant kiekvieno kampo. Kaip Lietuva yra Maximų ir bažnyčių kraštas, taip Korėja yra Hyundai ir bažnyčių kraštas. Ir visos bažnyčios panašios į tą nuotraukoj. Mūrinės, šaltos, bet aš tiesą pasakius korėjiečių krikščionių kiek prisibijau, jie man tokie agresyvūs atrodo. Labai gina savo tikėjimą ir pamėgink tik kokį budistą ant pinigo uždėt (taigi dėl to ir ant 100.000 won banknoto bus ne koks budistas mokslininkas/išminčius, o dvidešimto amžiaus pradžios politinis veikėjas), tuojau pakels vėją, kad vyriausybė rodo palankumą vienai visuomenės grupei.

Iš tiesų mačiau tik vieną bažnyčią, kuri būtų panaši į normalią bažnyčią, ir tai buvo anglikonų bažnyčia miesto centre prie rotušės (prieš porą savaičių koncerto dieną, dar pasivalkiojau aplinkui po centrą, laukdama amerikiečių...). O kitos tai vat... tokios. Kita vertus, pažvelkit į šitai:

Kai pirmąkart pamačiau (čia tiesiai priešais Hoegi metro stotį), pamaniau, kad bažnyčia. Bet neeeeeeeeeeeeeeeaaaaa... kai pirmą kartą įsiskaičiau, kas parašyta (uri weding), tai taip... Jep, ten "wedding hall". Nežinau, ar tai vadinamasis "zaksas", ar tiesiog salė, kur švenčiamos vestuvės, bet pavažinėjus po Seulą, tokių randi daugybę ir jos tokios puošnios, kad imi galvoti žmogus, kodėl jie savo bažnyčių taip nepuošia kaip vedybų salių?

Be bažnyčių pačią pirmą dieną akis draskė ir dar vienas dalykas: ELEKTROS LAIDAI.

Čia tikriausiai Azijos bruožas. Kažkada mačiau nuotraukas iš Šanghajaus, ir panašiai laidai visur. Man keista kažkaip. Mes lyg ir stengiamės juos po žemėm suslėpt, arba gražiai su kabeliais susitvarkyt, o čia viskas atvirai. Man įdomu, kiek jie už elektrą moka... Kadangi gyvenu bendrabuty, tai moku maždaug po 300 LTL į mėnesį už kambarį ir dar po 60 LTL į mėnesį už internetą (Lietuvoj turėjau 15-100 kb/s, dabar 2-6 mb/s už tą pačią kainą), ir viskas. Rami galva. Bendrabučio kambary turim dušą ir tualetą, o geriamas vanduo - nemokamas. Ir pripranti žmogus.

Dušas ir tualetas viename:

(užtat vanduo minkštas ir kalkių nuosėdas reikia valyt retai).

Mūsų barakas (arba "kisuksa" korėjietiškai):

Sehwa Hall

O vakar, kaip ir sakiau, buvom Suwone ir reikia pasidalinti nuotraukom (iš manęs fotografas nekoks, nors ir esu išklausius savo laiku fotožurnalistikos kursą xD).

Buvom rekonstruotoj filmavimo aikštelėj, kur buvo filmuota kostiuminė drama. Dramos mačius nesu, bet pasivaikščiot po aišktelę buvo įdomu. Taip ir norėjosi įlįsti į kokį hanbok (korėjietiškas "kimono") ir palakstyt tom medinėm grindim.

Filmavimo aikštelėj galėjai išsikeisti pinigus į imitacines korėjietiškas varines monetas ir ten pirkti "senovinius" daiktus. Daugiausia džiaugsmo vaikam buvo. Jiems leido persirengti kostiumais. Vienas, gal kokių penkių metų berniukas, vaikštinėjo išsišiepęs kaip mėnulis, persirengęs kariu, o tėvai, kad fotografuoja, kad fotografuoja...

Vėliau, iš filmavimo aikštelės nuėjom prie gynybinės Suwono sienos. Suwono vaizdas (ne per geriausias) nuo tos sienos (tarp kitko, nuotraukos ašis - į kadrą patekęs laumžirgis xD).

^ Čia turėjo būti "kriokliai", bet vanduo nuseko xDDD

Gynybinė siena už "krioklių". Dar labiau norėjosi griebt į ranką kardą ir varyt kiaurai. Blemba, norėčiau kokiam korėjietiškam filme nusifilmuot. Vien dėl kostiumų. Gaila, kad anais laikais užsieniečių šaly nelabai buvo.. Būtų neįtikima.

Gynybiniai vartai, kurie netelpa man į kadrą:

Kol kas tiek. Kurią dieną parašysiu apie korėjiečių kalbą. Jeigu esat pasirengę iškęsti lingvistinius terminus ir mano svaičiojimus...

Comment

• Katsu
      Hajimemashite

• 2007 01 18
      • 192

Dievuliau, kaip nuostabu buvo paskaitinėti
      Lauksiu daugiau pranešimų ir nuotraukų ^^
      Sėkmės, Eglaya!

Comment

• Eglaya
        Procrastinator

• 2005 07 22
        • 561

visokie ypatumai

Susitikęs korėjietį siauriame skersgatvyje, traukis jam iš kelio. Ne dėl to, kad jie būtų blogi žmonės ir norėtų tau duoti per galvą. Tačiau jie vaikšto taip, kaip vairuoja - kiaurai. Keista, kad čia nedaug avarijų.

Visų pirma, atvažiavęs į Korėją išmoksti žmogus gatvę kirsti belenkur. Aišku, miesto centre taip padaryti neišeitų tačiau mūsų rajone, ypač kur nors netoli metro stoties, žmonės eina kiaurai, šimtą metrų nuo perėjos ir visiems rami galva. Svarbu išsisuk nuo atvažiuojančios mašinos. Su vairavimu irgi stebuklai. Pavyzdžiui, visi taksistai yra apsirūpinę moderniausiais GPS'ais, kurie malonios moteriškaitės balsu nurodinėja, kur važiuoti ir dar tikriausiai nustato tavo kūno temperatūrą ir kraujospūdį, bet geriausias gabalas, kai tas GPS'as pradeda pypsėti, mirguliuodamas ženklu 60 arba 70, o taksisto spidometras traukia iki 100 km/h ir daugiau. Ir dar vidurnaktį miesto centre xD.

Tiesa, korėjiečiai nemiega. Arba jie turi namuose kokį erdvės ir laiko kontinuumą išplečiantį aparatą, kuris prailgina parą iki 36 val. ir jie gali išsimiegot. Nes, garbės žodis, jie ten baruose geria iki paryčių, paskui sveiki kaip agurkai ateina į darbą. Na, aš nesakau, kad korėjiečiai yra alkoholikai, tiesiog jie labiau vertina tokią korėjiečių užeigų kultūrą, negu vakarietiškus klubus. Jeigu net soju (korėjietišką degtinę) reklamuoja gražios liaunos merginos, ten sukinėdamosios visom ašim... Man įdomu, ar pas mus kas nors su miniaku Sobieski pareklamuotų. Arba dar geriau - graži suomė (arba gotė) su Finlandia buteliu ant plakato. Oi, nukrisčiau vietoj.

Taigi, esmė viso šito, ką aš čia pradėjau sakyt, TRAUKIS KORĖJIEČIUI IŠ KELIO. Įprastai pamanytum žmogus, kad užtikęs kelyje kliūtį, tu ją apeini ir ramiausiai marširuoji toliau. Bet neeeeeeee... korėjietis eis kiaurai tiesiai pro tave, tarsi jo galvoje būtų užprogramuotas būtent tas maršrutas ir nukrypęs jis susprogtų. Ypač vyresni žmonės. Na, aš išmokyta gerbti vyresnius ir pan. ir t.t., bet kai suaugęs žmogus elgiasi kaip vaikas, tai atsiprašau. Čia yra kultūros skirtumas ir, kai geriau pagalvoji, tai nieko tokio. Bet vis tiek juokinga.

Maniau, kad aš čia viena tokia paranoikė, bet vakar pašnekėjau su viena ukrainietę pakeliui į Coex (firminiai džinsai už 40 dolerių, people) ir pasirodo, ji irgi taip mano. xD Kažkaip anksčiau to nepastebėjau, nes pirmą mėnesį atšokdavau nuo šaligatvio ir žmonių per porą metrų, būdama nauja skūra, bet po kiek laiko apsipratau ir suprantat, "when in Rome do as Romans do", pradedi supanašėt su vietiniais ir eit kiaurai. Ir susidūrimų skaičius didėja. xD Svarbu tik atsiprašyt pirmam paskui. Ir jeigu dar korėjietiškai atsiprašai, akis išpūčia.

Nu va, nusimečiau nuo pečių naštą...

Kada parašysiu daugiau, nes dabar turiu nuotraukų iš Gyeongbuk pilies. Neįdėjau anksčiau, nes kai kas sujaukė planus...

WOMEN, KNOW YOUR LIMITS~!!!

Šitiek tekilos įveikėm dviese su vienu korėjiečiu, kol aš pasakiau, kad daugiau nebenoriu (ir tai dar rock-paper-scissors pralaimėjau ir turėjau du stikliukus išgert). Kitą dieną buvo linksma >.>'' Juokingiausia, kad galvos neskaudėjo, bet skrandžiui buvo šakės. Nu, viskam būna pirmas kartas. ^^;;

Ir mūsų "naktipiečiai". Pardėj už dolerį pirktas kimpabas ir du pakučiai "pieno". Bananų ir braškių skonio xD

Comment

• arna
          emptiness

• 2006 06 20
          • 1064

Autorius Eglaya
          Vienas klausimukas/pastebėjimas: korėjiečių valgymo lazdelės be nusmailėjančių galų (kaip paprastai būna pas kinus ar japonus)?

Comment

• Eglaya
            Procrastinator

• 2005 07 22
            • 561

Smailėjančiais galais. Toj nuotraukoj gal dėl kampo nesimato. Bet šiaip tai jos smailėjančiais galais ir tokios suplotos (ne apvalios). Ir ne medinės. Medines gauni nebent jeigu va perki ramen ar kimpabą pardėj ir paskui valgai namie. O šiaip tai pas korėjiečius visi stalo įrankiai metaliniai (ir geriausia, kai jie mėsą karpo su žirklėm ir deda ant griliaus, mes vis klausiam, ką jie darydavo prieš žirklėms atsirandant, bet taip ir nepasako xD garbės žodis, dar nemačiau peilio korėjietiškoj kavinėj)

Gal čia geriau matysis (labai skanu buvo , tik gaila, kad po tekilos skrandis viską išvertė lauk T____T)

Comment

• arna
              emptiness

• 2006 06 20
              • 1064

?

galima dar truputį pasigilinti į korėjiečių laisvalaikio leidimo laiką?
              - norėjau paklausti ar korėjietiška degtinė yra stipri?
              - ir ar korėjietės (merginos, moterys) t.p. geria baruose kaip ir jų vyrai iki išnaktų?
              - ir dar klausimukas ta tema - jie linksminasi iki paryčių baruose darbo dienomis?

Comment

• Eglaya
                Procrastinator

• 2005 07 22
                • 561

1)
                Soju yra korėjietiška degtinė. Laipsnių 19.5%
                Skaniausia yra Chamiseul Soju

2) Bent jau kiek man teko matyti, merginos irgi nevengia soju. Nėra taip, kad gertų be proto, bet tiesiog sodžiu yra visur ir man sakė korėjiečiai, kad jie su tėvais irgi geria. Ta prasme, pas mus yra šeimų, kur draudžiama vaikams net pagalvot apie stikliuką, bet čia jie turi tokį supratimą, kad tėvai turi tave išmokyti gerti, kad užaugęs paskui nenusigertum. Čia gal skamba baisiai, kai aš taip sakau, kad geria korėjiečiai, ir geria, bet visiškai nusilakusių nėra tiek jau ir daug. Va, dabar po vidurnakčio važiavau metro ir ten vienas kitas diedukas svyruojantis. Man rodos, pas mus būna baisiau xD

3) visų pirma, korėjietiškas baras yra kitoks negu kad mūsiškas baras. Tai kažkoks mišinys tarp kavinės, baro ir užeigos. Sunku net nusakyt. Darbo dieną abejoju, ar jie iki paryčių linksminasi, bet iki vidurnakčio tai tikrai. Ne visi, aišku, bet kartais eini žmogus iš pardės su obuolių kilogramu kokį trečiadienį ir matai, kad vėlų vakarą visos kavinės pilnos. Gal jie tiesiog namie nevalgo. O gal čia tik taip tam rajone, kur aš gyvenu ^^;;

Comment

• gizmou
                  Narys

• 2007 07 29
                  • 55

labai patiko aprasymas butu idomu aplankyti koreja ir siaip noreciau po azija pavazinet kad laiko nelabai yra ir svarbiausia pinigu

Comment

• BadBoyyy
                    Narys

• 2003 08 03
                    • 68

Jo tikrai labai smagiai skaitosi iš Arirang kanalo matosi, kad P.Korėja viena iš tokių šalių, kur norėčiau taipogi pabūti. Rašyk kuo daugiau, nes labai įdomu sužinoti A iki Z. Thanks tau
                    http://www.arkisound.net - another sound of nature...

Comment

• Intrigante

o kaip berniukai ten? kokie maždaug požiūriai jų, svarbu tik linksmintis ir su kuo daugiau mergų būt, ar kokie konservatoriški, ar kaip? (durnas klausimas..^^) gal picsų turi kokių? xD žodžiu noriu daugiau info apie bernus beje DBSK ten tikrai tokie nesveikai populiarūs, kad per visą media juos gali pamatyt, ar santūriau ten jie? geez i'm feeling a little bit stalk-ish

Comment

• tamagochi
                        Suši valgytojas

• 2005 10 19
                        • 138

Labai smagus aprašymas. Kiekviena šalis yra kažkuo stebuklinga
                        Korėjietiško maisto kiek teko ragauti, tai nesužavėjo. Bet antra vertus dar neteko būti pačioje Korėjoje.

Dėl viešojo transporto efektyvumo, tai jo - seilė ištysta pagalvojus. Nepraeis nė 100 metų ir Vilniuje gal iškas kokį metro.
                        Rašto sistema, girdėjau, žymiai lengvesnė nei japonų. But hey no pain - no gain

Per kino pavasarį teko matyti "Paslaptinga saulės šviesa" - ten daug apie religiją. Tai susidaro įspūdis, kad jie truputi keistai interpretuoja krikščionybę (kaip ir visi azijiečiai turbūt).
                        Paskutinis pakeitimas nuo tamagochi; 2008-10-19, 11:29.

Comment

• Eglaya
                          Procrastinator

• 2005 07 22
                          • 561

bla bla bla

Nu va žmogus, tu tik ruoškis daryti ataskaitą apie pilį, pareina žinutė iš ukrainietės - davai varom į COEX'ą... - . - Taip mano krepšy atsidaro adidas batai (mane animezonieničiai tikino pirkti converse'us, bet sorry, nu ne mano stilius nors tu ką v.v'') už penkiasdešimt dolerių ir dvi knygos (pagaliau radau knygą apie korėjiečių kalbą lingvistams anglų kalba kaip gera ir vėl matyt pažįstamus terminus T.T).

Tai va, todėl šįvakar (jau vienuolika val. =__=) ataskaitos, ko gero, nebepadarysiu, bet galiu atsakyt daugmaž į jūsų, mano mieli žmogai, komentarus.

@ Intrigante
                          Nu... berniukai kaip berniukai. Kaip ir pas mus. Yra ir gražių, ir nelabai. Tik gal rengiasi kiek kitaip. Pvz, nemačiau dar nė vieno "skin'o". Jeigu "skin'as", tai tikriausiai neseniai iš armijos grįžęs ar pan, nes visi korėjiečiai be išimties turi atlikti tarnybą (ten išimtį padaro nebent esi anksčiau stipriai susižeidęs arba kažkas su šeima, vienintelis sūnus ar pan.. bet nežinau tiksliai). Iš esmės, kiek matau universitete, yra trys tipai vaikinų - madistai, treninginiai ir normalūs. xD "Madistai" dažniausiai išsiskiria apranga, kartais truputį neša į J-rockerius. Kartą mačiau tokį gražų, kad galvojau, krisiu vietoj, bet pasirodo, ten buvo kinas xD (čia labai daug kinų beje, ypač univere). Treninginiai paprastai būna arba su džinsais, arba su nike/adidas (ir t.t. ir pan.) treningais, su tų pačių firmų sportiniais bateliais, beisbolo kepuraitėmis (beje, čia beisbolas ŽIAURIAI populiarus, ne veltui korėjiečiai nukniso auksą beisbolo olimpiniam turnyre), ir marškinėliais. Na, o "normalūs" tai, kaip ir pas mus. Bet gal kiek dažniau dėvi baltus marškinius. Neretai gali pamatyti su baltais marškiniais vaikiną, kuris dar ant viršaus užsimetą kokį viespalvį megztinį ir matosi marškinių apykaklė, ir rankogaliai (kartais dar ir išsipešę marškiniai). Nesu tikra, kad esu mačius ką nors panašaus Lietuvoj, bet blemba, tikrai gražiai atrodo. Neblogas kontrastas - balti marškiniai ir koks tamsus (tarkim tamsiai vyšninės spalvos) megztinis.

Dėl ūgio, man regis, jau rašiau. Nėra tokie aukšti kaip lietuviai (nors pasitaiko ir l. aukštų x.x), bet ir ne tokie žemi kaip japonai. Tiesiog, kai mano šeimoj vyrai nėra aukšti, tai man čia visai norma. Daugelis virš 170 cm ar 174 cm... Tiesą pasakius, man LABAI aukšti ir nepatinka. Blemba, paskausta kaklą bekalbant su tokiais... Bet korėjietės tai eina iš proto dėl aukštų, kai pasakau, kad Lietuvoj vidurkis 183 cm, visos iškart ima alpt... >.>'' Bet čia jau off topic.

Dėl požiūrio... man regis, kad visokių yra. Kadangi esu užsienietė, negaliu pasakyt, kaip jie elgiasi su merginomis, nes su užsienietėm jie arba labai drovūs, arba elgiasi kaip lygus su lygiu (daugmaž). Be to, labiau tenka bendraut su tais, kurie geriau moka anglų kalbą ir yra buvę užsieny, juk ir tą tekilos butelį tvarkėm dviese su korėjiečiu, kuris metus gyveno Europoj, ir dievaži, tikrai atsipūtęs bičas. Šiaip dėl draugavimo, manau, čia daugiau ne korėjiečių, bet visos šiaurės rytų Azijos bruožas yra, kad mergina jiems ... mmm net nežinau, kokiu daiktavardžiu čia įvardint. Na, labai saugo jas. Tarkim, ketvirtadienį, susigrūdom į metro vakare, pilna žmonių ir taip vienas bičas savo draugę apkabino, saugodamas nuo spūsties, kad net gražu žiūrėt buvo. Arba penktadienį buvom Inčione muzikos festivaly su kinais (ok, ne korėjiečiai, bet jie čia gan ilgai gyvena ir mokosi jau), tai tas vienintelis vaikinas, kuris buvo su mumis, nes lydėjo draugę (galų gale, mes važiavom pažiūrėt į DBSK, vaikinai vargiai į tokį koncą savo noru važiuotų xDDD), sustipo nerealiai, nes vakare atšalo ir jis atidavė draugei savo megztinį ir šiaip be jokių prašymų nuėjo nupirko jai ir jos draugėms valgyt.... na, mano kambariokė Vilniuj irgi turi vaikiną (tiesą pasakius, draugauja su mano pusbroliu xD), ir jiedu irgi turi kažkokį nebylų ryšį, bet nežinau... Azijoj kažkaip kitaip. Sunku nupasakot reikia pamatyt, kad suprastum. Nors vienas dalykas, man nepatinka - kai vaikinai neša merginos rankinukus. Suprasčiau, jeigu tai būtų pirkinių maišai. Bet dabar nešioti mažučius rožinius (ir dar kartais Hello Kitty) rankinukus? LOL.

Aigoo... nuotraukų. Mano fotiko memory card išėjo iš rikiuotės. Jeigu kambariokė paskolins savo, gal ir padarysiu nuotraukų, bet man kažkaip drąsos nebūtų eiti ir fotografuot kiekvieną iš eilės xD

Dėl DBSK. TAIP. Šian Coex'e bent keturis kartus girdėjau jų naujo albumo dainą. Buvau muzikos įrašų pardėj ir jų albumas vis dar pirmam penketuke pagal pardavimus, nors jis išėjo beveik prieš mėnesį. Sako, kad su pre-order, internetiniais pardavimais ir vadinamaisiais pardavimais "over-counter" jie maždaug pardavė apie pusę milijono kopijų (palyginimui, per metus artimiausi varžovai Big Bang pardavė virš trijų šimtų tūkstančių, o prieš dvejus metus išleistas DBSK albumas irgi pardavė virš trijų šimtų tūkstančių kopijų). Dabar ypač jų banga, nes išleistas naujas albumas, jie grįžo namo po dviejų metų darbo Japonijoj ir t.t. ir pan. Kasdien išeina radijo laidos su jais. Gali juos pamatyt per teliką...

Aš netgi buvau jų albumo pristatyme BET. Ne tik DBSK populiarūs. Wonder Girls yra nesveikai populiaros taip pat. Ir Big Bang. Tiesą pasakius, man atrodo, kad Big Bang turi platesnę fanų auditoriją amžiaus prasme. Man korėjiečiai vis aiškina, kad Big Bang yra visiems. O DBSK yra mokinukėms. Na, tikrai labai daug jaunų mergaičių ir mokinukių dievina DBSK, nes jie čia panašiai kaip Johnny's Ent. Japonijoj (kai tuo tarpu patys DBSK Japonijoj labiau koncetruojasi į dainavimą, o ne buvimą "idol"), bet, manau, jog didžioji fanų dalis, vis dėl to, suaugo. Net jeigu mano korėjiečių k. mokytojoms patinka U-know Yunho

Galiu pasakyt tik tiek - mano mama yra baigus Muzikos akademiją ir pati ištempiau aštuonis metus muzikalkėj, o VU'ne dainuoju chore, tai tikrai neklausyčiau DBSK jeigu jie būtų visiškas Š. Kadangi dabar Korėjoj dar tenka paragauti ir marketingo studijų (FEE ><), tai skiriu, kur yra juoda rinkodara, kur šiek tiek tikros muzikos. Ir puikiai suprantu, kad po dešimties metų jų gali niekas nebeprisiminti, bet jie tikrai moka dainuoti. Jie yra puikūs pramogų verslo atstovai ("entertainers") ir, manau, po dešimt ar penkiolikos metų, aš mielai atsigręšiu atgal žiūrėdama į savo CD ir DVD kolekciją galvodama, ahaaa... geri laikai buvo. Galų gale, jie juk iš dalies atginė mane į Korėją Kaip sako viena taivanietė iš mano korėjiečių k. klasės: "you're never too old for idols" xD

@ tamagochi
                          Korėjiečių rašto sistema yra gėėėėėėėėėėėėėėėėėris. Išmoksti per dieną ir po to nesuki sau galvos. Panašiai kaip lietuvių kalbos - vienas ženklas - vienas garsas. Tik tiek, kad jie paskui sumeta tuos ženklus į skiemenis, tai atrodo, kad kiekvienas ženklas vis kitoks, bet iš tikrųjų tai daug lengviau negu kana. Be to, kasdieniam gyvenime jie visai nenaudoja hanja (a.k.a. kanji), tad korėjiečių raštas yra labiau foreigner-friendly.

Įdėčiau čia visą jų abėcėlę, bet nežinau, kaip visų narių kompiuteriai draugauja su Azijos kalbom, tai tiek to... Tik va, korėjiečių kalba (arba garsai) gali būti sunkiai iš pradžių perkandami tiems, kurie neturi jokių kalbotyros pagrindų, nes pas juos kitaip negu pas mus, nėra reikšminio skirtumo tarp duslių ir skardžių priebalsių. Ta pati priebalsė kartais gali skambėti kaip K, kartais kaip G, priklausomai nuo to, kurioj žodžio daly ji yra. Korėjiečių kalboj reikšminiai skirtumai yra tarp laisvos, apsiruotos ir įtemptos priebalsės. Tarkim, anglų kalboj t, k, p yra aspiruotos (tariamos su tokiu oro "gūsiu"), bet reikšminio skirtumo nėra, tad kai lietuviai taria savas neaspiruotas t, k, p yra tik lietuviškas akcentas, tačiau reikšmė žodžių išlieka ta pati. O korėjiečių kalboj, jau yra reikšminis skirtumas ir pvz 달 (dal, neįtempta ᄃ, kuri skamba labiau kaip t), 딸 (ttal, įtempta ᄄ, skamba kaip t, kurią tari sėdėdamas tulike su vidurių užkietėjimu), ir 탈 (tal, aspiruota t arba dar kitaip rašoma Th) yra trys skirtingi žodžiai (mėnulis, dukra, kaukė), kurie lietuviui atrodytų iš pirmo žvilgsnio visiškai vienodi. Tai iš pradžių reikia priprasti prie to, ir dėl to man labiau patinka hangeul (jų raštas) negu kad rašyti romanizaciją. Nors romaji neblogai gali atitikti japonų k, hangeul tobulai atitinka korėjiečių fonetinę sistemą (garsus), o romanizacija dažnai būna tokia griozdiška, kad ui ><'' Ypač dėl to, kad korėjiečiai turi milijoną balsių xD 8 pagrindines ir dar apie dešimt, paprastai pasakius su "y" ir "w" prieky (ya, yeo, yu, wa, wae etc.). Bet kai neturi garsų V, F, C, DZ... kaip nors tarpus užpildyt reikia xD

Dėl religijos. Šiaip tai, kaip sakė vienas draugas korėjietis:

"I dunno why, but whatever comes to Korea, it seems to become hardcore".

Gal čia su kultūra susiję, bet viskas yra "hardcore" čia. Religija, tie patys muzikos fanai, santykiai tarp žmonių, mokymasis... Kuo ilgiau čia būnu, tuo man čia panašiau į Azijos Italiją. Korėjiečiai tikrai mėgsta dramatizuoti ir kartais tai mane slegia. Bet kita vertus, jie turi įdomų ir atgaivinantį huromo jausmą... tad nors persiplėšk.

Pasakysiu tai, ką mums pasakojo dėstytojas turizmo paskaitoj. Jis amerikietis, kuris jau dvidešimt metų gyvena Korėjoj, tad nemažai nusimano.

Korėjiečiai turi polinktį išlaikyti viską taip, kaip buvo "originale". Tarkim jų budizmas vis dar yra toks pat, koks jis buvo pačioj pradžioj, kai jį čia atnešė pirmieji vienuoliai. Ko gero, būtent dėl to, Korėjoj dar ir šamanizmas yra gyvas. Jie tvirtai įsikimba į kažką ir nebepaleidžia. Jų krikščionybė yra tokia agresyvi ir netolerantiška dėl to, kad pirmieji misionieriai, devynioliktame amžiuje atnešę protestantizmą į Korėją buvo iš Amerikos. Jie priklausė kažkokiai labai griežtai protestantizmo atšakai, kuri tuo metu buvo labai galinga. Laikui bėgant Amerikoj jų galia sunyko, bet Korėjos protestantizmas liko toks pat. Tas jų mokymas kažkaip labai tiesiogiai interpretuoja Bibliją ir dėl to protestantai yra ganėtinai netolerantiški kitų religijų atžvilgiu. Tarkim, labiau į religiją pasinešę žmonės netgi vadina šamanus velnio garbintojais ir pan. Mums, europiečiams, tai netgi kažkaip keista, kad krikščionybė čia tokia agresyvi. Kai mūsų paklausia, kokia mūsų religija (o klausia beveik taip pat dažnai, kaip ir kiek mums metų), tai mes taip: nu... kaip ir protestantas/liuteronas/evangelikas/stačiatikis/katalikas... bet mum kaip ir... koks skirtumas?
                          Korėjiečiai: O.o''
                          xD

Kiek kitaip su Korėjos katalikais. Jie daug tolerantiškesni. Sako, dažnai būna, kad korėjiečių vienuoliai, kunigai ir vienuolės keliauja į budistų vienuolynus į "arbatėlę" su budistų vienuoliais, ir šnekasi ten apie savo religijas, panašumus ir skirtumus. Vienu žodžiu, katalikybė Korėjoj švelnesnė negu protestantizmas. Ir neseniai girdėjau, kad pastaruoju metu padidėjo protestantų, atsiverčiančių į katalikybę skaičius. Oh well..

Jėzau, ketinau trumpai atsakyt, o ir vėl esė išėjo... =_=;;

Labos~
                          Paskutinis pakeitimas nuo Eglaya; 2008-10-19, 18:20. Priežastis: reikia perskaityt prieš postinant dievaži... v.v''

Comment

• Intrigante

Vaje, taip ir skaičiau įjungus fangirl mode na dėl tų picsų nesuprask klaidingai, sakau gal tiesiog turėsi savo kursiokų foto ar pnš.,nes imt ir randomu fotkint nei šis nei tas būtų =D umm beje it's your fault, kad taip užsikabliavau ant DBSK, vakar projektą kelias valandas dariau prie kompo, nors būčiau galėjus daug greičiau, vien dėl to kad negalėjau sulaikyt rankų negooglinus jų foto...=D na gal vėliau dar kokių fangirliškų klausimų pridėsiu nes db dar tokia perdegus esu po šitiek info, reik suvirškint

Comment

• Youka
                              bishoujo

• 2006 01 30
                              • 335

Haaai, tu išvažiavai į Korėją, o mus aplankė korėjietis.
                              Man labai patiko jo veido išraiška, kai pavadinau ji oppa ^_______^. Sako man, ka dar moki, sakau: saranghae, jis: ^_____________________^

Comment

Working...