Japoniški lakuoti indai echizen urushi (越前漆)(gaijin)

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Kenčis-Himura
    • 2024 09 16

    Japoniški lakuoti indai echizen urushi (越前漆)(gaijin)


    Japoniški lakuoti indai echizen urushi (越前漆)
    Urushi arba dar kitaip vadinamų japoniškų lakuotų indų istorija siekia daugiau nei 1500 metų. Indai savaime yra neatskiriama japoniškos virtuvės dalis. Svarbu ne tik ką valgome, bet ir kaip bei kokiuose induose tai yra patiekta. Iki 1970-ųjų metų japonai daugiausiai valgė namuose ir todėl kur kas dažniau nei šiomis dienomis galėjo džiaugtis skanaudami iš išskirtinių urushi indų. Taip pat pagal japoniškas tradicijas mediniai lakuoti indai naudoti vaišinant ypatingus svečius tokiu būdu išreiškiant šeiminkų nuoširdžiausius svetingumo jausmus. Kartu su vesternizacijos procesais pasikeitė ir tebisekičia japonų gyvenimo būdas. Vis daugiau žmonių užkandžiauja restoranuose ar kitose viešojo maitinimo įstaigose. Be to didelė dalis įvairių budistinių apeigų yra atliekama budistinės šventykloes. Dėl šių priežasčių kasdienis urushi lakuotų indų naudojimas yra praktiškai išnykęs ir po truputį tampa dar viena tradicine japoniško meno forma.
    O patys urushi indai užėmė itin svarbią vietą tradicinėje japoniškoje virtuvėje. Urushi lakuoti indai be to pasižymi nuostabiomis spalvomis. Naudojant ilgesnį laiką indai atsiskleidžia vis naujomis spalvomis. tamsi saplva dar labiau patamsėja, o raudona spalva išryškėja.
    Be to ursushi laku padengti indai pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl yra tinkamai maisto laikymui. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl japonai naudoją urushi jubako, t.y. specialus indas skirtas lakyti Naujų metų osechi valgius.
    Kas yra urushi?

    Urushi yra ursuhi medžio (mokslinis pavadinimas Rhusverniflua) sakai. Su specialiais peiliais yra padaromos įpjovos urushi medžio kamiene ir vėliau surenkami išsiskyrę sakai. Biologiškai žiūrinti medžio sakai išsiskiria kadangi medis natūraliai stengiasi užgydyti padarytas žaizdas. Per vienus metus iš vieno urushi medžio gali būti surinkti tik maždaug apie 200 mililitrų sakų. Po sakų „derliaus“ surinkimo medžiai yra nukertami ir vėl per naujo atsodinami.
    Beje reikėtų pastebėti, kad urushi gali būti naudojami ne tik kaip sakai, bet ir kaip klijai. Japonai nuo senų laikų urushi naudojo įrankių gamybai bei įvairių daiktų taisymui. Ursuhi natūralus lakas pasižymi tokiomis savybėmis kaip atsparus puvimui ir drėgmei. Šio medžio sakams taip pat būdingos specialios savybės džiūstant. Skystame pavidale esančios urushi medžiagos reaguoja su deguonimi ore ir ši cheminė reakcija dar labiau sustiprina skystį. Tai skiriasi nuo paprasto džiovimo proceso kuomet drėgmė mažėja šilumos ir oro cirkuliacijos dėka. Vieną kartą sustingus ursuhi lakui yra nepaprastai sunku jį pašalinti. Urushi natūralūs klijai yra itin atsparūs rūgščiai, įvairiems aliejams ir vandeniui.

    Istoriškai urushi sakai daugiausiai būdavo renkami Echizen vietovėje (šiuo metu šio Fukui prefektūroje esančio miesto pavadinimas yra Sabae). Būtent todėl čia tradiciškai klestėjo Echizen urushi lakuotų indų pramonė. Nors urushi echizen tradiciškai yra vadinami lakuotais indais, tačiau yra galybė šių indų variacijų pradedant dubenėliais, lėkštėmis, puodeliais, padėklais, lazdelėmis ir baigiant vazomis, baldais ar kitomis interjero detalėmis.

    Lakuoti indai pasižymi grožiu ir funkcionalumu. Yra sakoma, kad „urushi“ yra kildinamas iš japoniškų žodžių „uruwashii“ ar „uruoshi“, kurie reiškia kažką gražaus ir blizgaus. Galima nustebti, bet mediniai indai yra labai lengvi be to medis visuomet suteikia nenusakomą šiltumo jausmą. Japonams šie du aspektai buvo ir tebėra labai svarbūs, kadangi tradicinėje japoniškoje virtuvėje japonai dažnai valgo laikydami indus rankose. Taip pat medis pasižymi labai mažu karščio pralaidumu, tad nebijant nusideginti.urushi lakuoti indai leidžia valgyti sriubą laikant sriubos dubenėlį rankose Funkcionalumo ir dizaino pritaikymas daro šiuos indus ypatingais.



    Echizen urushi šaknys

    Kaip ir minėta tradicinių japoniškų lakuotų indų echizen urushi tradicijos siekia daugiau nei 1500 metų. Kai kurie archeologiniai radiniai leidžia teigti, kad iš tiesų Fukui prefektūroje urushi indai naudoti dar Yayoi laikotarpio metu.
    Istoriniuose šaltiniuose užfiksuota, kad 527 m. e. metais 26-asis Japonijos imperatorius įsakė Echizen meistrams sutaisyti karūną. Meistrai pataisė imperatoriaus karūną naudodami urushi technikas. Taip pat meistrai išreikšdami savo dėkingumą kaip specialią dovaną imperatoriui padovanojo lakuotą juodą indą. Impratorius buvo taip sužavėtas meistrų darbu, kad įsakė echizen urushi technika pasidalinti su kitais Japonijos regionais. Todėl Echizen vietovė Japonijoje pelnytai yra laikoma urushi indų gimtine.


    Echizen Urushi indų gamybos procesas

    1. Bazinės indo formos išdrožimas
    Pirmiausiai prieš pradedant drožti būsimo indo ar interjero detalės bazinę formą medis yra šešis mėnesius džiovinamas. Gaminant natūralaus medžio lakuotas dėžutes ar padėklus medis yra džiovinamas apie metus laiko. Plastikiniai indai gaminamai suspaudžiant medžio ir plastiko miltus panaudojus karštį. Šiais laikais be natūralaus medžio gali būti naudojamas medžio ir plastiko mišinys kuris leidžia atpiginti gaminių savikainą. Todėl urushi indai tampa prieinamesni didesniai visuomenės daliai. Taip pat galima sutikti įvairių spalvų urushi indų: raudonų, juodų, gintaro spalvos, baltų ir t.t. Be to kai kuriose šalyse sakai yra gaunami iš ankardžio riešuto ir kitų augalų.

    2. Paviršiaus apdirbimas
    Urushi lakuotų indų paviršius yra du kartus padengiamas laku. Kiekvieną kartą lakas turi pilnai išdžiūti prieš atliekant tolimesnius darbus. Paviršiaus padengimas laku reikalauja labai gerų urushi meistro įgūdžių, kadangi jis turi būti padentas tolygiai ant viso paviršiaus. Džiovinimo metu turi būti labai tiksliai nustatytas temperatūros bei drėgmės režimas. Šis procesas užtrunka apie tris mėnesius. Yra keletas būdų paviršiaus padengimui. Meistrai arba naudoja specialų teptuką arba lakas yra purškiamas priklausomai nuo indo formos.



    3. Dekoravimas
    Indų ar interjeros elementų gamybos procesas baigiamas nuostabiu dekoravimu. Viena iš tradicinių piešybos technikų yra vadinama makie, kuomet ornamentams yra naudojami aukso arba sidabro milteliai. Chinkin yra kita meistrų naudojama dekoracijos technika, kuomet ant išdrožtų paviršių yra beriami milteliai ar tepamas specialus tepalas iš aukso arba sidabro. Šiais laikais taip pat yra pritaikomos ir kitos dekoravimo technikos.


    Kasane echizen urushi indai

    Kasane yra vienas žymiausių Japonijoje lakuotų indų prekinis vardas. Šiuos indus kuria, gamina ir prekiauja urushi indų „gimtinėje“ Sabae mieste, Fukui prefektūroje įsikūrusi Yamakyu Japanware kompanija. Kompanijos pagrindinis tikslas sugrąžinti ypatingo grožio tradicinius japoniškus urushi lakuotus indus į kasdienį žmonių gyvenimą. Kompanija savo veiklą pagrinde orientuoja į šias sritis:

    1. gražaus dizaino pritaikytų moderniam gyvenimo stiliui urushi indų kūrimas ir gamyba.

    2. baltos spalvos urushi indų gamybą. Pastarieji indai puikiai dera su moderniu dizainu ir menu.

    3. naujos togikasuri tesktūros pritaikymas lakuotiems indams.

    ir t.t.

    Šiandien echizen ursuhi indai gaminami ne tik laikantis tradicinių technikų, bet stengiamasi, kad šių indų dizainas būtų pritaikytas prie modernaus gyvenimo stiliaus. Taip pat nuolat yra bandoma išrasti naujas medžiagas naudojantis naujausiomis technologijomis. Echizen urushi užima dominuojančią padėtį (daugiau nei 80 procentų) Japonijos lakuotų indų rinkoje.










Working...