"Ruošiamasi didžiausiam eksperimentui pasaulyje. Šveicarijoje pradėtas 15 metų truksiantis svarbus Visatos tyrimų eksperimentas – sukurtas milžiniškas magnetas, padėsiantis įminti daugelį Visatos paslapčių. Šiame projekte dalyvauja 2000 fizikų iš 34 šalių laboratorijų ir universitetų. CERN laboratorijose dirba beveik 7000 mokslininkų iš daugiau nei 80 šalių, ir jau vien tuo jis yra pasaulį apimanti dalelių fizikos laboratorija. Centre CERN, esančiame netoli Ženevos, prie Šveicarijos ir Prancūzijos sienos, į ertmę 100 m po žeme buvo nuleistas didžiulis 1 920 t sveriantis magnetas, kuris yra pagrindinis šio eksperimento elementas. Šis eksperimentas, kurio metu Didžiajame hadronų greitintuve (LHC) susidurs dideliu greičiu lekiančios elementariosios dalelės, gali atskleisti naujų mokslui itin svarbių dalykų, pavyzdžiui, galimą egzistavimą papildomų matmenų, ne tik pločio, ilgio, aukščio ir laiko. Eksperimento autoriai neslepia, kad tikimasi aptikti ir galimas kitas Visatas, paralelinius pasaulius, kurie ilgai buvo laikomi tik hipotetine moksline fantastika. "Fizikai tai labai jaudinantis metas. LHC turi nulemti naują žinių apie mūsų visatą lygį", - sakė vienas projekto atstovų Tejinderis Virdee (Tedžinderis Virdis). Po žeme nuleistas magnetas yra sunkiausias įrenginio elementas ir aštuntoji iš 15 greitintuvo detalių. Be magnetų ir detektorių, pagrindinis LHC elementas yra požeminiame tunelyje įrengtas 27km žiedinis kanalas, kuriame beveik šviesos greičiu priešingomis kryptimis skries ir susidurs elementariosios dalelės. Greitintuvas turi būti paleistas šių metų pabaigoje, o nuo kitų metų vidurio jis jau veiks visu pajėgumu. Per sekundę jame įvyks maždaug 600 mln. elementariųjų dalelių susidūrimų. Kiekvienas susidūrimas atkurs sąlygas, kurios egzistavo vos kelios nanosekundės po Didžiojo sprogimo,kuris, pasak mokslininkų, įvyko prieš 15 mlrd. metų ir dėl kurio atsirado visata. Mokslininkai tikisi, kad aiškindamiesi, kas atsitinka toms elementariosioms dalelėms, sužinos, kaip susiformavo mūsų žinomos visatos, o galbūt - ir dar nežinomų visatų, materija." Video reportažai: Geros kokybės galima atsisiųsti čia: |
The Atlas Experiment - LHC - CERN - visatai pažinti
Collapse
X
-
The Atlas Experiment - LHC - CERN - visatai pažinti
Paskutinis pakeitimas nuo slicKrox; 2009-02-11, 13:22. -
Kaip man patinka tokios temos ir tokie pasisakymai, kaip slicKrox.
O mokslui kaip ir fantastikai - ribų nėra, yra tik atstumas laike, kuris skirtas mokslui pasivyti fantastiką.
P.S.: Smagu matyti naujų navarotų A-Zonoje (o gal tik dabar pastebiu juos - pvz.: SP - spoilerių funkciją rašant pranešimą).👍 1Comment
-
per viasat "Eplorer" kanala rode kokios gali buti pasakmes po paleidimo sio " magneto" , viena is ydomesniu pasekmiu tai kad tas magnetas gali suformuoti juodaja skyle ir tada Zeme pasmerkta sunaikinimui.
...............VISKAS KAS TURI PRADŽIĄ TURI IR PABAIGĄ............Comment
-
1)Kokia yra tamsiosios materijos, kuri sudaro 96% visatos masės, prigimtis?
2)Ar egzistuoja supersimetrija?
3)Ar egzistuoja juodosios skyles?
Labai senai pradejau dometis siuo eksperementu, kurio visas detales tik daba isiaiskinau, nes visada buvo labai idomu suzinoti tiesa apie tai, kaip galiausiai mes sutverti, kas mus supa ir kur galiausiai yra pabaiga tos vadinamos tamsios materijos, kosmoso ir visatos. Tas pasaulis toks didelis, o mes dar net savo saules sistemos pilnai neistyrem. Patariu paziureti pateiktus " The Atlas Experiment" filmo dalis.
http://www.youtube.com/results?searc...&search=SearchPaskutinis pakeitimas nuo slicKrox; 2007-05-07, 16:55.Comment
-
Mano brolsi paskaite ir issigando kitu pasauliu egzistavimo galimybes >_> nors jam tokie dalykai patinka, bet jis ju velnisaki bijo ^_^;; ech,,ta nezinai^^
Na o man tai tikrai patinka sita ideja^^Comment
-
siaip pats projektas, manau, duos isties realios naudos, ziniu apie tas pirmas mikro sekundes po didziojo sprogimo. apie ji nieko nezinojau kol nepaminejo jo slicKrox, o pasirodo jis jau labai senai yra igivendinamas... kas del filmuko, tai parsisiunciau ji, kad bendra vaizda susidaryt, bet jau labai nuobodus man pasirode, lyg kitiems mokslininkasm jis butu skirtas, o ne liaudziai supazindinti su esamo to projekto padetimComment
-
Kažkaip paklausius apei tuos alternatyvinius pasaulius net man nejauku pasidarė... Prisiminiau mano labai mėgiamą anime "Noein". Nesinorėtų panašios situacijos (nekalabu apie šokinėjančius ir išsiskaidančius iki kvantinio lygio žmones, tačiau apie tokių pasaulių susiliejimą/susinaikinimą ir t.t.).Comment
-
Nežinau kaip kitiems, bet man žiūrint į fotkes tai susidaro įspudis kad tas "žiedinis tunelis" ne 27km ilgio, o 50km skersmens O_o turbut optinė apgaulė.
O šiaip įdomus dalykas, nekantriai lauksiu rezultatų artimiausius 15 metų
Per youtube įdomu buvo pažėt visa ta magneto sandara ir veikimo principus. fainų čia mokslinių dalykų AZonoj galima prisižiūrėt pastaruoju metuComment
-
Man kaip ir Dai-Katana'i nelabai jauku dėl tokių dalykų, kartais net šiurpą kelią, ar neper daug jau norim žinot, nes nežinia kaip dėl tokių eksperimentų (kad ir kokie jie būtų įdomus) gali pakisti mūsų paties pasaulis, arba tiesiog susinaikinti.👍 1Comment
-
Nepamirshtam S.King'o "Ruko" (kas skaites)
Va ten jau tikrai NEJAUKUMASComment
-
nebijokit, mes vistiek išnyksim artimiausiu metu Čia gi neseniai nuskambėjo gandai apie kažkokį ten asteroida, kurio dydis... eee ar tik ne ketvirtadalis žemės, ir jis žada susidurti su mumis... eee ar tik ne 2025m. Čia kažkur skaičiau, turbut laikraštyje... Dar mums artimiausiu metu gresia paukščių gripo pandemija čia dar vakar apie tai buvo laida per BTV. Žodžiu koks skirtumas kaip susinaikinsim/busim sunaikinti
Ir šiaip dažnai vartoju tokį negražų, bet optimistinį posakį - "daugiau po**jizmo". Taigi žmonės daugiau po***izmoComment
-
Bus idomu pasiziuret, kaip viskas issisuks. Mokslas niekad nenustos manes stebinti ir del to man tik idomiau sekti tokius projektus. Nemegstu, kai mokslui taikomas grieztos ribos, bet, pripazystu, jog zmoniskumo ribu perzengimas ir "dievo zaidimas" kadanors labai atsilieps visai zmonijai. Bet argi mes to nenusipelneme?
P.s "Rukas"... Reikes 3karta perskaityt, S.Kingas nuo vaikystes mane traumavoComment
-
nebijokit, mes vistiek išnyksim artimiausiu metu Čia gi neseniai nuskambėjo gandai apie kažkokį ten asteroida, kurio dydis... eee ar tik ne ketvirtadalis žemės, ir jis žada susidurti su mumis... eee ar tik ne 2025m. Čia kažkur skaičiau, turbut laikraštyje... Dar mums artimiausiu metu gresia paukščių gripo pandemija čia dar vakar apie tai buvo laida per BTV. Žodžiu koks skirtumas kaip susinaikinsim/busim sunaikinti
Ir šiaip dažnai vartoju tokį negražų, bet optimistinį posakį - "daugiau po**jizmo". Taigi žmonės daugiau po***izmoComment
Comment