Mano pirmas čia įmetamas kūrinėlis yra gan ilgas, tad jums reiks kantrybės.
„Vienkartinis“
Pirmadienis. Rytas. Esu eilinis paprastas gimnazistas...
Keltis. Jau laikas. Pasikloti lova. Nusiprausti. Nepamiršti kremo. Dantys. Nemėgstu dantistų. Drabužiai. Mašina.Mokykla.Pamokos.Autobusas.Mirtimis dvokiančios bobulytės.Kodėl tie šnypštukai mane vimdo?.Ir tas storulis. VEMTI..Takeliukas.Namai..Kompiuteris.Paštas.Namų darbai.Miegas... Ar nesididžiuotų manim Antanas?
Tarp tų Įlipti ir Išlipti įvyksta daugiau nei norėtųsi.
- Ką skaitai?- klausia Laurynas
- Ai, čia toks filosofas..Sokratas,- atsakiau savo draugui,tada dar mano klasiokui.
- Tipo tu čia krūtas knygas skaitai? – įsiterpė Jonas. Tai pat mano draugas ir klasiokas.
- Klausyk, Sokratai, mesk knygą ir einam pas gerbiamą Pleitienę atsiskaitinėti,- nutraukė Andrius ir mes atidarę senstelėjusias 318 kab. duris pasisveikinome su Geografijos mokytoja..
Pirmadienis. Rytas. Atostogos baigėsi. Paskutinės mokyklinės žiemos atostogos dingo. Jas nusinešė Kalėdų senis. Aš juo netikiu, bet kam nors kaltę suversti reikia. Labai daug žmonių daro. Psichologai tikriausiai pavadintų tai „Atpirkimo ožio ieškojimu“. Taip daro ir mano Tėvas. Jis visad teisus. Taip. Nes jis yra Jupiteris, o aš tik ganyklinis Veršis. Visad maniau,kad išmintis ateina su amžiumi. Deja, realybė yra..
Tas lemtingas poatostoginis pirmadienis. Keltis. Praustis. Valgyti. Nepaslysti. Įsėsti į mašiną. Laukti iššokimo signalo..
Išlipus iš automobilio ir palinkėjus gero, praeinu pro stotelę. Senulytės, Senuliukai, keli studentai, graži studentė, minimaliniai darbuotojai valykloje...
Nyčė. Jo rankose alaus bokalas. Švyturys. Pusiau tusčias. Jis liūdnom akim žiūri į autobusų ir troleibusų tvarkaraštį. Truputy svyruoja.
- 7.38..,- sušnapėjo pro savo didžiulius ūsus.
Spoksojau. Tokį legendą nekasdieną pamatysi.
- Ko čia špokšai? – Nužvelgė jis mane beviltiškumu.
Neatsakiau. Jo akyse žybsi Nihilizmas. Taip, be abejonių, čia jis...
Staiga jo veidas lyg prisipildė energijos:
- Klausyk, nes taip sakau aš. Atskleisiu tau didžią paslaptį: Dievas Mirė. Nepanašu į savižudybę ar nelaimingą atsitikimą. Tikriausiai nužudytas. Tik problema,kad žmogžudžio nerado.
- Kaip taip? O ne užvakar teismas įvyko? – Pasigirdo balsas iš šono.Stebėjau,kaip ligotai atrodantis studentas nusišypsojo. Kafka. Nyčė pažvelgė į savo bokalą.
- Nuteistas kažkokia grupuotė veikėjų – tęsė Kafka – Jiems sumokėti nemaži honorarai, jie gavo vietas valdžioje, bei kelias televizijoje.
Žvylgt į laikrodį. 7.37
Privažiavo tramvajus. Nyčė įsėdo. Kafka atsiduso.
- Kaip jaučiatės, pone..? – Vos pro atmerktas akis mačiau seną vyriškį. Jo pražilę plaukai derėjo prie daugybės raukšlių ir švediškų usų.
- Sokratas,- atsakiau.
- Puiku,- Jis žvilgtelėjo į šalią stovinčią jauną merginą. Ji kažką užsirašė, o vyras apsisuko ir išėjo.
Priėjo žavi mergina ir paklausė:
- Tu tikrai Sokratas?
- Na JO. Nematai?
- Galėsiu vėliau supažindinti ir su Aristoteliu..
Kafka susvyravo dar labiau. Ledas.. Buvo šaltoka, o netyčia prigulusio Kafkos galvoje atsirado neseniai nupjauto stulpo vamzdžio atbraila. Vynuogių sultys stotelėje šaltą pirmadienio rytą. Romantiška. Teko skubėti..
Mokyklos kontūrai. Durys. Laiptai. Rūbinė. Ji. Koridorius. Klasiokai.Sveikas.Labas.Neblogai. Puiku.Prakeikimas. Nusirašyti? Skambutis.
Irzlus skambutis sudraskė orą. Jo garsas sudaužė harmoniją.
Pamoka.
Mokytoja kažką kalbėjo. Tikriausiai gana svarbaus. Aš to negirdžiu. Galvoje vynuogių sultys ir tramvajus. Natiurmortas.
Baigėsi dažai.
Apsižvalgiau. Kontrolinis parašytas. Kiti dar rašo. Geltonplaukė. Ji kažko šendien liūdi. Nemažai grimo. Po akimis truputį nubėgusio akių tušo. Verkė. Tušas vakarykštis. Kodėl niekas nepastebi?
Skambutis paleido arklius.
- Geltonplauke, tau viskas gerai? – susirūpinęs paklausiau.
- Ne tavo reikalas,- Jos akimi nubėgo ašara.
- Klausyk, niekas nemato,kad tau negerai. Net tavo geriausi draugai. Bet aš matau. Kas tau?
- Vaikinas.
- Hm.. Karolis?
Linktelėjo.
Aš paprastai nesaugau tiesos. Man nusispjauti į pasaulio dėstomą tvarką. Dažniausiai nerūpi kiti. Kodėl aš noriu nudobti Geltonplaukės vaikiną.. Tiesa sakant nežinau. Mano motyvų nėra.. Nors..
Jis buvo nereikalinga šiukšlė. Pati nereikalingiausia. Nors ir daugelis žmonių, tikriausiai ir aš, yra šiukšlės, nereikalingi padarai, gadinantys pasaulį savo sukimyjusiom mintimis apie viltį, gadinantys nuotaiką, gadinantys valstybę, gadinantys sveikatą, gadnantys sienas, gadinantys dangų, gadinantys poeziją, gadinantys mokyklą, gadinantys protus, gadinantys sielas, gadinantys..
Jų tiek daug. O kam apie juos mąstyti, apie šiukšles? Jie panašūs į šunų šeimą. Kai susiburia kartu – loja. Ir kiek jų daug...
Apie juos kalbėjo ir kalbės. Filosofai, Psichologai, Dantistai,daugiausia Veterinarai..
Žavinga mergina vėl prie mano lovos.
- Klausyk, sakei,kad supažindinsi mane su Aristoteliu..,- garsiai susimąsčiau aš.
- Jam pas tave ateiti? – Ji nusišypsojo.
- Po to..
- Taip jis niekad neateis.
- Gal nelemta?
Sagos. Užsegimai. Įdomu,kam jie..
Karšta. Labai karšta. Maloniausias karštis.
Mielas kompiuteri,
Antradienis. Dabar 19.11.
Pirmą dienos dalį veikiau auto-pilotu. Kursas – Nirvana.
Dienai įpusėjus teko ginčytis su Geltonplauke.
Jos vaikinas – tikras. Ji nepanašus į Silikoninį. Bet Jis ir ne Sargas. Aš juo nepasitikiu.
Kiek man leidžia sukurti mano interneto stokojanti sistema – tai planas, kaip nesudrumsčius sistemų pašalintį Jį iš egzistencijos ribų. Tiesiog ištrinti. Sukompiliuoti keletą iliuzinių Silikonų, o tuo tarpu pasinaudoti pašaline terpe ir kaip monstrui suėsti ir ištrinti gyvį. Kam jis? Jis trukdo. Jis,kaip ir jo gentainiai, blokuoja greitkelius į Plotmę. Suknistos žmonių liekanos. Gentis, kuri turėjo išnykti. Bet jų genas, tai vienintėlis raktas.
Apie kitką - man reiks vėl išeiti į Pastatą. Prakeikti statytojai. Jų sistema visiškai sugadinta. Jei taip ir toliau, man teks laužtis pro naujuosius sili-sargus. Gerai ,kad Emitorius dar veikia. Tas daikčiukas praverčia,kai reikia atverti vieną ar kitą skylutę Pastate ar ištaškyti kelis pasiklydėlius.
Gal parašysiu vėl. Jei grįšiu.
Socrates.
- Ei, pabusk. Laikas gerti vitaminus, - užsikosėjo Žavi Mergina.
- Sergi?- paklausiau atsimerkęs.
- Ne. Paspringau seilėmis. Tikriausiai.
- Beje, tau palikta sulčių.
- Kaip malonu,- atsakiau. Spoksojau į jos figūrą. Gundančios tos figūros.
- Ko taip žiūri? Nori manęs?
- Taip.
- Negausi. Vėliau. Dabar dar turiu darbo,- Ji iškišo galiuką savo liežuvio,kaip neklaužada mergaitė. Ir išėjo.
Gyvenime milijonai požiūriu. Visi teisingesni. Kai kurie yra absurdas. Ne tai,kad neigčiau gyvenimo absurdą. Bet absurdas absurde, tai jau visiškas absurdas. Kiek filosofijų, kuriomis galima paneigti ir pagrįsti tą patį dalyką. Pavyzdžiui: Aš esu. Žinoma frazė: „Jei mąstau, reiškias esu“. Berods, Dekartas. Kita pusė medalio kitokia. Aš nesu. Aš galiu būti visų vaizduotės vaisius, dalis Kolektyvinės sąmonės.. Ir kaip žmogiškoji būtybė aš neegzistuoju. Bet kaip persona egzistuoju. O čia jau įsiterpia psichologija. Ak, Froidai. Ir kiek tokio šlamšto yra „protingųjų galvose“. Dalykai, kurių neįmanoma įrodyti. Galima tik įtikinti žmones,kai viena yra teisinga ,o kita klaidinga. Daliai pasaulio tai net nerūpi. Jie dedasi,kad rūpi. Kai kuriems žmonėms svarbiau yra išgyventi, pavalgyti. Kapitalizmas ten net neapsireiškė. Įdomu, ar būtų įmanoma Hitleriui įrodyti,kad Adomas buvo juodaodis.
Tiek pasaulyje neapykantos. Iš pavydo, iš nepilnavertiškumo komplekso, iš kvailybės.. Kai kurie tuo naudojasi.. Skirsto mus į grupes. Ar žinote,kad mažas grupes lengviau valdyti? Ar žinote,kad per masinės transliacijos programas žmonėms įgrūdama tiek šūdo, kiek nepagamins jokie galvijai kartu sudėjus? Klasikinis sąlygojimas, kaip mokė Pavlovas.
Pasimelskime už prarastuosius realybėje.
Skambutis.
- Šendien namų darbams atsidarykite savo makaules ir įsipilkite ten po lašelį jūros dumblių. Nepamirškite išmaišyti.
- Gerai, Tamsta mokytoja, - sužvygo paršeliai.
- Argi ji ką tik nepasakė išsimaišyti savo smegenis? – prieštaringai paklausiau.
- Ką? – lyg neišgirdusi paklausė Geltonplaukė
- Nieko. – nusivylęs nutylėjau.
Ji atrodė puikiai. Man jos gaila.
- Neužmiršk rytoj atnešti pinigų į klasės fondą, - priminė Ji.
- Gerai.
- Tu gerai jautiesi?
- Ar ne aš turėčiau tavęs to klausti?
Ji neatsakė. Nutolo su draugėmis. Koridorius. Rūbinė. Stotelė.
Vynuogių sultys dar vis čia.
Priėjo prie manęs trumpai kirptas vyriškis. Metų 40-ties.
- Gal turi prisidegti? – paklausė Jis su prancūzišku akcentu.
- Nerūkau, - automatizuotai atsakiau.
- O gaila,- jis užsikosėjo.
Jis ir toliau stovėjo. Laukė kito praeivio. Jam labai reikėjo prisidegti. Šalta. Išsitraukiau Kamiu „Krytis“
- Šitą knygą parašiau apsirūkęs opijaus.
Įsižiūrėjau. Kamiu. Jis naršė savo striukės kišenėse. Staiga sustingo. Atrado.
Išsitraukė sudevėtą Zippo... Giliai įtraukė dūmą.
Jis tylėjo. Žvalgėsi. Keliskart žvilgtelėjo į laikrodį.
Išsitraukė suglamžytą pakelį cigarečių.
- Klausyk. Rūkyti galima. Absurdas ne katile. Absurdo neišmatuosi.
Jis ištiesė pakelį man. Paėmiau vieną. Pridegė. Įtraukiau. Cigaretė. Padėkojau.
Jis nusišypsojo. Paemė iš manęs savo „Krytį“. Uždegė. Numetė. Šalia stovinti bobulytė pradėjo kvykti.
- Manau,kad šita moteriškė yra didelė auka. Ji reikalauja grožio. Absurdas, ar ne?
Linktelėjau. Jis nusijuokė. Numetė cigaretę. Sumindė.
Privažiavo Tramvajus. Kamiu įsėdo.
Kompiuteri,
Šendien tikriausiai paskutinis įvesties kartas. Aš jį užmušiau...
Tai buvo nepakartojamas jausmas. Panašu kaip išmesti šiukšles. Ne.. Atsikratyti šiuklių yra truputį kitaip. Kai tu nori iį jų nelieka. Jos nebeužkemša greitkelių...
Silikonai dar vis turės galimybę prasimušti pro trečiuosius vartus, jei aš rytoj nesurasiu schemos. Tai tikriausiai pabaiga.
Iki.
Būti ar nebūti? Tame nėra jokio klausimo ar dilemos. Nes būtį sugalvojo. O viskas kas yra tik kažkieno galvoje, kuri netyčia gali patekti po Tramvajumi, negali egzistuoti. Būtis neegzistuoja. Ją sugalvojo tam,kad neateitų pasaulio pabaiga. Milijardai žmonių mirtų, nes būties nėra. Nėra prasmės. Nėra nieko. Viskas tik mūsų galvose. Ir kepenyse. Nors kepenyse nėra tiek daug kiek galvoje. Jėzus – visų laikų didžiausias iliuzionistas. Nors.. Gal anksčiau kas buvo. Koks Mozė. Jie pasakė,kad prasmė yra. Kodėl tiek avių patikėjo? Jie tapo avimis. O jis piemeniu. Kur čia lygybė? Kur tolerancija? Kodėl Dievas visų nesulygino. Prokrusto lova. Ji, matyti, tiko visiems. Tiesiog derėjo. Nebent galima apkaltinti apaštalus: „Jūs puspročiai, kodėl blogai intepretavot Jėzų? Sėskit du.“
Ji gulėjo šalia. Ta žavinga mergina.
- Man taip gera,kai tu...- norėjo pasakyti ji..
- Taip, aš! – šūktelėjau.
Lova nebuvo pritaikyta poguliams po pietų. Ji buvo skirta poilsiui.
- Aš noriu tavęs. Ir norėsiu dar daugybę kartų, - šnabždėjo ji.
- Meluoji.
- Aš?
- Tu vedusi?
- Ne.
- Puiku.
- Nori mane vesti?
- Aš per jaunas.
- Aš galvojau tau bent 20m.
- Daug kas ką galvojo..
Ji apsirengė ir išėjo. Prieš išeidama dar sutvarkė gėles ant mano stalo.
Trečiadienis. Ak, tas trečiadienis. Šendien man 7 pamokos. Po jų. Namo. Bet reikia atsikelti.
Šalta. Langas. Dušas. Šaldytuvas. Daiktai. Mašina. Stotelė.
Šendien čia tusčia. Durys. Koridorius. Ji. Rūbinė. Klasė.
- Eime šendien į tą gerą kavinę. Ten skanu. – Pirma prašneko Geltonplaukė.
- Eime, – atsakiau..
Jūra. Jūra tankių baltų sienų.
Vakare ėjome.
Skanu. Išties. Ji daug pasakojo. Aš stengiausi neatsilikti. Man nepavyko.
- Šendien mano mama yra išvažiavusi. Palydėk mane.
Geltonplaukė pasiūlė išgerti. Išgerėm.
- Prašau.
Aš apsižvalgiau nesupratęs kas vyksta. Ji miegojo. Jos rankos buvo apsivijusios mane. Ji alsavo.
Ketvirtadienis.
Jis išnyko. Ir man. Ir Geltonplaukei.
- Tu dar nemiegi? - paklausė Žavinga mergina
- Skaitau, - ramiai atsakiau.
- Laikyk, - ji padavė man kažkokius užrašus.
- Kas čia?
- Čia mano... Čia siela vištos koja..
Atsiverčiau užrašus. Ten greitarašte buvo daug prirašyta.
- Primena Egiptiečių hieroglifus,- suironizavau.
- Prašau. ..
- Galėčiau užsidirbti. Bet nesu tas,kuris naudojasi kitų silpnybėmis.
Ji prisilietė prie mano krutinės.
- Tavo stiprybė? – Paklausiau žinodamas atsakymą...
Penktadienis. Pagaliau.
Kompiuteris.Šaldytuvas.Virdulys.Dušas.Puodelis.Maš ina.Durys.Koridorius.Rūbinė.Klasė.Skambutis.Viso gero.
Stotelė.
Ant suoliuko sėdi vyras. Barzdotas. Pradėjęs plikti. Negalėčiau pasakyti,kad jis linksmas. Veikiau susirūpinęs. Prisėdau šalia.
- Ar galite pasakyti kiek dabar valandų? – paklausė jis.
- Beveik trys,- atsakiau.
- Dėkui,- jis linktelėjo.
Laukiau autobuso. Privažiavo tramvajus. Vyras atsistojo. Staiga pūstelėjo smarkus vėjas ir iškrito jo laikyti popieriai. Šokau gelbėti. Suspėjau. Ant pirmo lapo kirilica buvo užrašyta „Nusikaltimas ir Bausmė“. Dostojevskis. Atidaviau lapus.
Prieš įlipdamas į Tramvajų padėkojo.
Į kambarį įėjo Tas pražilęs vyriškis. Aš gulėjau lovoje. Skaičiau.
- Kaip šendien jaučiatės? – paklausiau.
- Aš kuo puikiausiai. – nusijuokė.
- Bet matau,kad jums neprošal būtų apsilankyti pas gerą masažistę,- patariau.
- Dėkoju. – nusišypsojo.
Jis spoksojo į mane. Man pradėjo svaigti galva.. Baaalta..
Mokytojas ir mokinys. Šis ryšys yra tarp daugelio žmonių. Jis prasideda maždaug nuo 5-6-tų gyvenimo metų, bet svarbesnis etapas prasideda atėjus į mokyklą. Čia mokytojas perima labai svarbų vaidmenį. Ypač pirmasis. Mokytojas yra kaip dar vienas iš šeimos narių. Jis ugdo ir moko vaikus. Suteikia jiems autoritetą. Padaro didelę psichologinę, moralinę, pasaulėvaizdinę įtaką. Supažindina su disciplina. Kartais ne.
Dabar. Dabar dalis žmonių einančių mokytojų pareigas, net neturi suvokimo apie vaikų/paauglių psichologiją. Dirba, nes mokykloje prastai mokėsi, o šalyje mokytojai yra baisiausiai nuvertinami. Žemi atlyginimai. Tai yra nepagarba. Panašiai su tualetais. Šalis, valstybė turi turėti orumo. Turi gerbti save ir visur turėtų būti geri sutvarkyti tualetai. Mokytojai tikriausiai viena iš tų garbės reikalų. Sutvarkyti švietimo sistemą. Svarbu. Mokytojai atsakingi už tų vaikų ateitį. Kvailas, neadekvatus, kartais tiesiog nemokša mokytojas gali sugadinti, ar neparengti, ar „atmušti“ norą mokytis tam tikrus dalykus. Mokytojo pašaukimas turi būti mokyti kitus. O ne pedofilija. Diena iš dienos .. „Vaikai nusimaukit kepures. Šendien jūsų smegenys turės būti gerai...“. Tokie žmonės gadina mokytojo kaip personos autoritetą ir formuoja masės nuomonę apie mokytojų svarbą.. Masėje kartais pasitaiko ir žmonių,kurie vėliau dirbs švietimo ministerijoje...
Psichologai dar pakankamai nedaug išnagrinėjo Mokytojo – Mokinio santykius...
Šeštadienis. 9.13
Vibracija ant stalo. Mobilusis. Žinutė. Geltonplaukė. Nori susitikti. Dar 10 minučių miego. Keltis. Dušas. Drabužiai. Virtuvė. Kiaušinienė. Skanu. Indai. Kuprinė. Autobusas. Senos senulytės. Mirties dvokas. Gyvoji nekrofilija. Stotelė. Troleibusas. Parkas.
Šypsena...
Geltonplaukė atrodė geriau nei visad.
Blyksnis. Upė. Blyksnis.
- Tu kažkoks keistas, - sušnibždėjo Geltonplaukė.
- Trikampis.
- Nesupratau...
- Dabar jau varveklis.
Tyla.Juokas.
Kavinė. Vynas. Vynas. Grįstos gatvės. Mašina. Namai.
Balkonas. Šiltas chalatas. Cigaretė. Besileidžianti saulė. Šalta..
O dabar jau šilta...
Alsavimas. Stalas. Grindys. Dušas. Lova.
Tyla.
Baaalta...
Mielas Kompiuteri,
Sugebėjau vėl prisijungti.
Dienos ėjo neįprastai. Silikonai beveik pasitraukė iš vakarinės generatoriaus pusės.
Atrastas sandelys su Sargų embrionais. Kelis jau išauginom. Geros žudymo mašinos. Silikoną perdirbam į ginklus. Puiki medžiaga.
Geltonplaukę teko modifikuoti. Teko atiduoti kelis paskutinius žmonių-sargų genų rinkinius. Ji vėl funkcionuos.
Emiteris baigia išsikrauti...
****Klaida****
Pirmadienis 4.35
- Jis nebeatlaikė. Diagnozė? Žmonių kalba: tam tikrų medžiagų koncentracijos pasikeitimas hipofizeje. Taip. Taip. Supratau.. Viso gero.. – telefonu kalbėjo pražilęs vyras.
- Daktare, jis..
Ašara.
- Deja taip. Bet kodėl jaudiniesi? Lyg pas mus tokių nėra,
Mergina padėjo ant stalo lapą. Jame skylės.
Ant jo didelėmis raidėmis užrašyta.
„Vienkartinis Tramvajaus bilietas.“
- Tramvajai..? Kas čia jam? San Franciskas? Čia Tramvajų nėra.
Pirmadienis. Vėl.Rytas. Taip, tas pirmadienis.O gal jau kitas? Aš nebesuvokiu. Kuris pirmadienis.. O gal jau ketvirtadienis? O ne, ryt kontrolinis. Ruoštis. Išlipti. Įlipti. 212. Anglų. Fizika. Laba diena,Tamsta mokytoja.
Stotelė.Tusčia
Laikrodis. 14.31.
Privažiuoja tramvajus.
Kišu ranką į kišenę. Bilietėlis. Tramvajus stovi.
Lipu…
Kas aš? Kas aš buvau? Aš tik sulūžęs robotas, tik visuma porceliano fragmentų išmėtytų Kovo mėnesį ant sniego. Puraus tokio Ir žinai, aš jaučiu kad ateina pavasaris, ir tas mano porcelianas iš tikro tėra sniegas. Tik smėlio pilis vandenyno pakrantėje.
Aš nebijau. Mirties baimė, kaip bet kokia kita baimė tėra savigynos instinktas tam, kad išliktum. Baimė lemia tai, kad žmogus bėga nuo baimės objekto.
Baimė mirti – didžiausia. Bet ko čia bijoti? Kaip japonai sako – neverta bijoti ar nervintis dėl to, kas neišvengiama. Mirtis, kitaip nei skausmas ar realybė, yra vienintelė tikra. Ja galima tikėti. Ją galima mylėti, jos galima nekęsti, bet nepripažinti yra kvaila.
Aš tikriausiai mylių ją. Mirtį. Ji yra sąžiningiausia – finalas vienodas visiems. Ji visus vienodai myli. Ji kažkokia prasme daro visus mus – nuskriaustuosius – tobulais.
Per amžius,
Amen.“
Jei ką, siųstis http://rapidshare.com/files/179749720/Vienkartinis_placiai_viesuomenei.doc.html
Dėkui už ją.
Kai sugebėsiu užrašyti daugiau, įmesiu.
Su pagarba,
Rašytojas su vištos koja.
Spoileris:
„Vienkartinis“
Pirmadienis. Rytas. Esu eilinis paprastas gimnazistas...
Keltis. Jau laikas. Pasikloti lova. Nusiprausti. Nepamiršti kremo. Dantys. Nemėgstu dantistų. Drabužiai. Mašina.Mokykla.Pamokos.Autobusas.Mirtimis dvokiančios bobulytės.Kodėl tie šnypštukai mane vimdo?.Ir tas storulis. VEMTI..Takeliukas.Namai..Kompiuteris.Paštas.Namų darbai.Miegas... Ar nesididžiuotų manim Antanas?
Tarp tų Įlipti ir Išlipti įvyksta daugiau nei norėtųsi.
- Ką skaitai?- klausia Laurynas
- Ai, čia toks filosofas..Sokratas,- atsakiau savo draugui,tada dar mano klasiokui.
- Tipo tu čia krūtas knygas skaitai? – įsiterpė Jonas. Tai pat mano draugas ir klasiokas.
- Klausyk, Sokratai, mesk knygą ir einam pas gerbiamą Pleitienę atsiskaitinėti,- nutraukė Andrius ir mes atidarę senstelėjusias 318 kab. duris pasisveikinome su Geografijos mokytoja..
Pirmadienis. Rytas. Atostogos baigėsi. Paskutinės mokyklinės žiemos atostogos dingo. Jas nusinešė Kalėdų senis. Aš juo netikiu, bet kam nors kaltę suversti reikia. Labai daug žmonių daro. Psichologai tikriausiai pavadintų tai „Atpirkimo ožio ieškojimu“. Taip daro ir mano Tėvas. Jis visad teisus. Taip. Nes jis yra Jupiteris, o aš tik ganyklinis Veršis. Visad maniau,kad išmintis ateina su amžiumi. Deja, realybė yra..
Tas lemtingas poatostoginis pirmadienis. Keltis. Praustis. Valgyti. Nepaslysti. Įsėsti į mašiną. Laukti iššokimo signalo..
Išlipus iš automobilio ir palinkėjus gero, praeinu pro stotelę. Senulytės, Senuliukai, keli studentai, graži studentė, minimaliniai darbuotojai valykloje...
Nyčė. Jo rankose alaus bokalas. Švyturys. Pusiau tusčias. Jis liūdnom akim žiūri į autobusų ir troleibusų tvarkaraštį. Truputy svyruoja.
- 7.38..,- sušnapėjo pro savo didžiulius ūsus.
Spoksojau. Tokį legendą nekasdieną pamatysi.
- Ko čia špokšai? – Nužvelgė jis mane beviltiškumu.
Neatsakiau. Jo akyse žybsi Nihilizmas. Taip, be abejonių, čia jis...
Staiga jo veidas lyg prisipildė energijos:
- Klausyk, nes taip sakau aš. Atskleisiu tau didžią paslaptį: Dievas Mirė. Nepanašu į savižudybę ar nelaimingą atsitikimą. Tikriausiai nužudytas. Tik problema,kad žmogžudžio nerado.
- Kaip taip? O ne užvakar teismas įvyko? – Pasigirdo balsas iš šono.Stebėjau,kaip ligotai atrodantis studentas nusišypsojo. Kafka. Nyčė pažvelgė į savo bokalą.
- Nuteistas kažkokia grupuotė veikėjų – tęsė Kafka – Jiems sumokėti nemaži honorarai, jie gavo vietas valdžioje, bei kelias televizijoje.
Žvylgt į laikrodį. 7.37
Privažiavo tramvajus. Nyčė įsėdo. Kafka atsiduso.
- Kaip jaučiatės, pone..? – Vos pro atmerktas akis mačiau seną vyriškį. Jo pražilę plaukai derėjo prie daugybės raukšlių ir švediškų usų.
- Sokratas,- atsakiau.
- Puiku,- Jis žvilgtelėjo į šalią stovinčią jauną merginą. Ji kažką užsirašė, o vyras apsisuko ir išėjo.
Priėjo žavi mergina ir paklausė:
- Tu tikrai Sokratas?
- Na JO. Nematai?
- Galėsiu vėliau supažindinti ir su Aristoteliu..
Kafka susvyravo dar labiau. Ledas.. Buvo šaltoka, o netyčia prigulusio Kafkos galvoje atsirado neseniai nupjauto stulpo vamzdžio atbraila. Vynuogių sultys stotelėje šaltą pirmadienio rytą. Romantiška. Teko skubėti..
Mokyklos kontūrai. Durys. Laiptai. Rūbinė. Ji. Koridorius. Klasiokai.Sveikas.Labas.Neblogai. Puiku.Prakeikimas. Nusirašyti? Skambutis.
Irzlus skambutis sudraskė orą. Jo garsas sudaužė harmoniją.
Pamoka.
Mokytoja kažką kalbėjo. Tikriausiai gana svarbaus. Aš to negirdžiu. Galvoje vynuogių sultys ir tramvajus. Natiurmortas.
Baigėsi dažai.
Apsižvalgiau. Kontrolinis parašytas. Kiti dar rašo. Geltonplaukė. Ji kažko šendien liūdi. Nemažai grimo. Po akimis truputį nubėgusio akių tušo. Verkė. Tušas vakarykštis. Kodėl niekas nepastebi?
Skambutis paleido arklius.
- Geltonplauke, tau viskas gerai? – susirūpinęs paklausiau.
- Ne tavo reikalas,- Jos akimi nubėgo ašara.
- Klausyk, niekas nemato,kad tau negerai. Net tavo geriausi draugai. Bet aš matau. Kas tau?
- Vaikinas.
- Hm.. Karolis?
Linktelėjo.
Aš paprastai nesaugau tiesos. Man nusispjauti į pasaulio dėstomą tvarką. Dažniausiai nerūpi kiti. Kodėl aš noriu nudobti Geltonplaukės vaikiną.. Tiesa sakant nežinau. Mano motyvų nėra.. Nors..
Jis buvo nereikalinga šiukšlė. Pati nereikalingiausia. Nors ir daugelis žmonių, tikriausiai ir aš, yra šiukšlės, nereikalingi padarai, gadinantys pasaulį savo sukimyjusiom mintimis apie viltį, gadinantys nuotaiką, gadinantys valstybę, gadinantys sveikatą, gadnantys sienas, gadinantys dangų, gadinantys poeziją, gadinantys mokyklą, gadinantys protus, gadinantys sielas, gadinantys..
Jų tiek daug. O kam apie juos mąstyti, apie šiukšles? Jie panašūs į šunų šeimą. Kai susiburia kartu – loja. Ir kiek jų daug...
Apie juos kalbėjo ir kalbės. Filosofai, Psichologai, Dantistai,daugiausia Veterinarai..
Žavinga mergina vėl prie mano lovos.
- Klausyk, sakei,kad supažindinsi mane su Aristoteliu..,- garsiai susimąsčiau aš.
- Jam pas tave ateiti? – Ji nusišypsojo.
- Po to..
- Taip jis niekad neateis.
- Gal nelemta?
Sagos. Užsegimai. Įdomu,kam jie..
Karšta. Labai karšta. Maloniausias karštis.
Mielas kompiuteri,
Antradienis. Dabar 19.11.
Pirmą dienos dalį veikiau auto-pilotu. Kursas – Nirvana.
Dienai įpusėjus teko ginčytis su Geltonplauke.
Jos vaikinas – tikras. Ji nepanašus į Silikoninį. Bet Jis ir ne Sargas. Aš juo nepasitikiu.
Kiek man leidžia sukurti mano interneto stokojanti sistema – tai planas, kaip nesudrumsčius sistemų pašalintį Jį iš egzistencijos ribų. Tiesiog ištrinti. Sukompiliuoti keletą iliuzinių Silikonų, o tuo tarpu pasinaudoti pašaline terpe ir kaip monstrui suėsti ir ištrinti gyvį. Kam jis? Jis trukdo. Jis,kaip ir jo gentainiai, blokuoja greitkelius į Plotmę. Suknistos žmonių liekanos. Gentis, kuri turėjo išnykti. Bet jų genas, tai vienintėlis raktas.
Apie kitką - man reiks vėl išeiti į Pastatą. Prakeikti statytojai. Jų sistema visiškai sugadinta. Jei taip ir toliau, man teks laužtis pro naujuosius sili-sargus. Gerai ,kad Emitorius dar veikia. Tas daikčiukas praverčia,kai reikia atverti vieną ar kitą skylutę Pastate ar ištaškyti kelis pasiklydėlius.
Gal parašysiu vėl. Jei grįšiu.
Socrates.
- Ei, pabusk. Laikas gerti vitaminus, - užsikosėjo Žavi Mergina.
- Sergi?- paklausiau atsimerkęs.
- Ne. Paspringau seilėmis. Tikriausiai.
- Beje, tau palikta sulčių.
- Kaip malonu,- atsakiau. Spoksojau į jos figūrą. Gundančios tos figūros.
- Ko taip žiūri? Nori manęs?
- Taip.
- Negausi. Vėliau. Dabar dar turiu darbo,- Ji iškišo galiuką savo liežuvio,kaip neklaužada mergaitė. Ir išėjo.
Gyvenime milijonai požiūriu. Visi teisingesni. Kai kurie yra absurdas. Ne tai,kad neigčiau gyvenimo absurdą. Bet absurdas absurde, tai jau visiškas absurdas. Kiek filosofijų, kuriomis galima paneigti ir pagrįsti tą patį dalyką. Pavyzdžiui: Aš esu. Žinoma frazė: „Jei mąstau, reiškias esu“. Berods, Dekartas. Kita pusė medalio kitokia. Aš nesu. Aš galiu būti visų vaizduotės vaisius, dalis Kolektyvinės sąmonės.. Ir kaip žmogiškoji būtybė aš neegzistuoju. Bet kaip persona egzistuoju. O čia jau įsiterpia psichologija. Ak, Froidai. Ir kiek tokio šlamšto yra „protingųjų galvose“. Dalykai, kurių neįmanoma įrodyti. Galima tik įtikinti žmones,kai viena yra teisinga ,o kita klaidinga. Daliai pasaulio tai net nerūpi. Jie dedasi,kad rūpi. Kai kuriems žmonėms svarbiau yra išgyventi, pavalgyti. Kapitalizmas ten net neapsireiškė. Įdomu, ar būtų įmanoma Hitleriui įrodyti,kad Adomas buvo juodaodis.
Tiek pasaulyje neapykantos. Iš pavydo, iš nepilnavertiškumo komplekso, iš kvailybės.. Kai kurie tuo naudojasi.. Skirsto mus į grupes. Ar žinote,kad mažas grupes lengviau valdyti? Ar žinote,kad per masinės transliacijos programas žmonėms įgrūdama tiek šūdo, kiek nepagamins jokie galvijai kartu sudėjus? Klasikinis sąlygojimas, kaip mokė Pavlovas.
Pasimelskime už prarastuosius realybėje.
Skambutis.
- Šendien namų darbams atsidarykite savo makaules ir įsipilkite ten po lašelį jūros dumblių. Nepamirškite išmaišyti.
- Gerai, Tamsta mokytoja, - sužvygo paršeliai.
- Argi ji ką tik nepasakė išsimaišyti savo smegenis? – prieštaringai paklausiau.
- Ką? – lyg neišgirdusi paklausė Geltonplaukė
- Nieko. – nusivylęs nutylėjau.
Ji atrodė puikiai. Man jos gaila.
- Neužmiršk rytoj atnešti pinigų į klasės fondą, - priminė Ji.
- Gerai.
- Tu gerai jautiesi?
- Ar ne aš turėčiau tavęs to klausti?
Ji neatsakė. Nutolo su draugėmis. Koridorius. Rūbinė. Stotelė.
Vynuogių sultys dar vis čia.
Priėjo prie manęs trumpai kirptas vyriškis. Metų 40-ties.
- Gal turi prisidegti? – paklausė Jis su prancūzišku akcentu.
- Nerūkau, - automatizuotai atsakiau.
- O gaila,- jis užsikosėjo.
Jis ir toliau stovėjo. Laukė kito praeivio. Jam labai reikėjo prisidegti. Šalta. Išsitraukiau Kamiu „Krytis“
- Šitą knygą parašiau apsirūkęs opijaus.
Įsižiūrėjau. Kamiu. Jis naršė savo striukės kišenėse. Staiga sustingo. Atrado.
Išsitraukė sudevėtą Zippo... Giliai įtraukė dūmą.
Jis tylėjo. Žvalgėsi. Keliskart žvilgtelėjo į laikrodį.
Išsitraukė suglamžytą pakelį cigarečių.
- Klausyk. Rūkyti galima. Absurdas ne katile. Absurdo neišmatuosi.
Jis ištiesė pakelį man. Paėmiau vieną. Pridegė. Įtraukiau. Cigaretė. Padėkojau.
Jis nusišypsojo. Paemė iš manęs savo „Krytį“. Uždegė. Numetė. Šalia stovinti bobulytė pradėjo kvykti.
- Manau,kad šita moteriškė yra didelė auka. Ji reikalauja grožio. Absurdas, ar ne?
Linktelėjau. Jis nusijuokė. Numetė cigaretę. Sumindė.
Privažiavo Tramvajus. Kamiu įsėdo.
Kompiuteri,
Šendien tikriausiai paskutinis įvesties kartas. Aš jį užmušiau...
Tai buvo nepakartojamas jausmas. Panašu kaip išmesti šiukšles. Ne.. Atsikratyti šiuklių yra truputį kitaip. Kai tu nori iį jų nelieka. Jos nebeužkemša greitkelių...
Silikonai dar vis turės galimybę prasimušti pro trečiuosius vartus, jei aš rytoj nesurasiu schemos. Tai tikriausiai pabaiga.
Iki.
Būti ar nebūti? Tame nėra jokio klausimo ar dilemos. Nes būtį sugalvojo. O viskas kas yra tik kažkieno galvoje, kuri netyčia gali patekti po Tramvajumi, negali egzistuoti. Būtis neegzistuoja. Ją sugalvojo tam,kad neateitų pasaulio pabaiga. Milijardai žmonių mirtų, nes būties nėra. Nėra prasmės. Nėra nieko. Viskas tik mūsų galvose. Ir kepenyse. Nors kepenyse nėra tiek daug kiek galvoje. Jėzus – visų laikų didžiausias iliuzionistas. Nors.. Gal anksčiau kas buvo. Koks Mozė. Jie pasakė,kad prasmė yra. Kodėl tiek avių patikėjo? Jie tapo avimis. O jis piemeniu. Kur čia lygybė? Kur tolerancija? Kodėl Dievas visų nesulygino. Prokrusto lova. Ji, matyti, tiko visiems. Tiesiog derėjo. Nebent galima apkaltinti apaštalus: „Jūs puspročiai, kodėl blogai intepretavot Jėzų? Sėskit du.“
Ji gulėjo šalia. Ta žavinga mergina.
- Man taip gera,kai tu...- norėjo pasakyti ji..
- Taip, aš! – šūktelėjau.
Lova nebuvo pritaikyta poguliams po pietų. Ji buvo skirta poilsiui.
- Aš noriu tavęs. Ir norėsiu dar daugybę kartų, - šnabždėjo ji.
- Meluoji.
- Aš?
- Tu vedusi?
- Ne.
- Puiku.
- Nori mane vesti?
- Aš per jaunas.
- Aš galvojau tau bent 20m.
- Daug kas ką galvojo..
Ji apsirengė ir išėjo. Prieš išeidama dar sutvarkė gėles ant mano stalo.
Trečiadienis. Ak, tas trečiadienis. Šendien man 7 pamokos. Po jų. Namo. Bet reikia atsikelti.
Šalta. Langas. Dušas. Šaldytuvas. Daiktai. Mašina. Stotelė.
Šendien čia tusčia. Durys. Koridorius. Ji. Rūbinė. Klasė.
- Eime šendien į tą gerą kavinę. Ten skanu. – Pirma prašneko Geltonplaukė.
- Eime, – atsakiau..
Jūra. Jūra tankių baltų sienų.
Vakare ėjome.
Skanu. Išties. Ji daug pasakojo. Aš stengiausi neatsilikti. Man nepavyko.
- Šendien mano mama yra išvažiavusi. Palydėk mane.
Geltonplaukė pasiūlė išgerti. Išgerėm.
- Prašau.
Aš apsižvalgiau nesupratęs kas vyksta. Ji miegojo. Jos rankos buvo apsivijusios mane. Ji alsavo.
Ketvirtadienis.
Jis išnyko. Ir man. Ir Geltonplaukei.
- Tu dar nemiegi? - paklausė Žavinga mergina
- Skaitau, - ramiai atsakiau.
- Laikyk, - ji padavė man kažkokius užrašus.
- Kas čia?
- Čia mano... Čia siela vištos koja..
Atsiverčiau užrašus. Ten greitarašte buvo daug prirašyta.
- Primena Egiptiečių hieroglifus,- suironizavau.
- Prašau. ..
- Galėčiau užsidirbti. Bet nesu tas,kuris naudojasi kitų silpnybėmis.
Ji prisilietė prie mano krutinės.
- Tavo stiprybė? – Paklausiau žinodamas atsakymą...
Penktadienis. Pagaliau.
Kompiuteris.Šaldytuvas.Virdulys.Dušas.Puodelis.Maš ina.Durys.Koridorius.Rūbinė.Klasė.Skambutis.Viso gero.
Stotelė.
Ant suoliuko sėdi vyras. Barzdotas. Pradėjęs plikti. Negalėčiau pasakyti,kad jis linksmas. Veikiau susirūpinęs. Prisėdau šalia.
- Ar galite pasakyti kiek dabar valandų? – paklausė jis.
- Beveik trys,- atsakiau.
- Dėkui,- jis linktelėjo.
Laukiau autobuso. Privažiavo tramvajus. Vyras atsistojo. Staiga pūstelėjo smarkus vėjas ir iškrito jo laikyti popieriai. Šokau gelbėti. Suspėjau. Ant pirmo lapo kirilica buvo užrašyta „Nusikaltimas ir Bausmė“. Dostojevskis. Atidaviau lapus.
Prieš įlipdamas į Tramvajų padėkojo.
Į kambarį įėjo Tas pražilęs vyriškis. Aš gulėjau lovoje. Skaičiau.
- Kaip šendien jaučiatės? – paklausiau.
- Aš kuo puikiausiai. – nusijuokė.
- Bet matau,kad jums neprošal būtų apsilankyti pas gerą masažistę,- patariau.
- Dėkoju. – nusišypsojo.
Jis spoksojo į mane. Man pradėjo svaigti galva.. Baaalta..
Mokytojas ir mokinys. Šis ryšys yra tarp daugelio žmonių. Jis prasideda maždaug nuo 5-6-tų gyvenimo metų, bet svarbesnis etapas prasideda atėjus į mokyklą. Čia mokytojas perima labai svarbų vaidmenį. Ypač pirmasis. Mokytojas yra kaip dar vienas iš šeimos narių. Jis ugdo ir moko vaikus. Suteikia jiems autoritetą. Padaro didelę psichologinę, moralinę, pasaulėvaizdinę įtaką. Supažindina su disciplina. Kartais ne.
Dabar. Dabar dalis žmonių einančių mokytojų pareigas, net neturi suvokimo apie vaikų/paauglių psichologiją. Dirba, nes mokykloje prastai mokėsi, o šalyje mokytojai yra baisiausiai nuvertinami. Žemi atlyginimai. Tai yra nepagarba. Panašiai su tualetais. Šalis, valstybė turi turėti orumo. Turi gerbti save ir visur turėtų būti geri sutvarkyti tualetai. Mokytojai tikriausiai viena iš tų garbės reikalų. Sutvarkyti švietimo sistemą. Svarbu. Mokytojai atsakingi už tų vaikų ateitį. Kvailas, neadekvatus, kartais tiesiog nemokša mokytojas gali sugadinti, ar neparengti, ar „atmušti“ norą mokytis tam tikrus dalykus. Mokytojo pašaukimas turi būti mokyti kitus. O ne pedofilija. Diena iš dienos .. „Vaikai nusimaukit kepures. Šendien jūsų smegenys turės būti gerai...“. Tokie žmonės gadina mokytojo kaip personos autoritetą ir formuoja masės nuomonę apie mokytojų svarbą.. Masėje kartais pasitaiko ir žmonių,kurie vėliau dirbs švietimo ministerijoje...
Psichologai dar pakankamai nedaug išnagrinėjo Mokytojo – Mokinio santykius...
Šeštadienis. 9.13
Vibracija ant stalo. Mobilusis. Žinutė. Geltonplaukė. Nori susitikti. Dar 10 minučių miego. Keltis. Dušas. Drabužiai. Virtuvė. Kiaušinienė. Skanu. Indai. Kuprinė. Autobusas. Senos senulytės. Mirties dvokas. Gyvoji nekrofilija. Stotelė. Troleibusas. Parkas.
Šypsena...
Geltonplaukė atrodė geriau nei visad.
Blyksnis. Upė. Blyksnis.
- Tu kažkoks keistas, - sušnibždėjo Geltonplaukė.
- Trikampis.
- Nesupratau...
- Dabar jau varveklis.
Tyla.Juokas.
Kavinė. Vynas. Vynas. Grįstos gatvės. Mašina. Namai.
Balkonas. Šiltas chalatas. Cigaretė. Besileidžianti saulė. Šalta..
O dabar jau šilta...
Alsavimas. Stalas. Grindys. Dušas. Lova.
Tyla.
Baaalta...
Mielas Kompiuteri,
Sugebėjau vėl prisijungti.
Dienos ėjo neįprastai. Silikonai beveik pasitraukė iš vakarinės generatoriaus pusės.
Atrastas sandelys su Sargų embrionais. Kelis jau išauginom. Geros žudymo mašinos. Silikoną perdirbam į ginklus. Puiki medžiaga.
Geltonplaukę teko modifikuoti. Teko atiduoti kelis paskutinius žmonių-sargų genų rinkinius. Ji vėl funkcionuos.
Emiteris baigia išsikrauti...
****Klaida****
Pirmadienis 4.35
- Jis nebeatlaikė. Diagnozė? Žmonių kalba: tam tikrų medžiagų koncentracijos pasikeitimas hipofizeje. Taip. Taip. Supratau.. Viso gero.. – telefonu kalbėjo pražilęs vyras.
- Daktare, jis..
Ašara.
- Deja taip. Bet kodėl jaudiniesi? Lyg pas mus tokių nėra,
Mergina padėjo ant stalo lapą. Jame skylės.
Ant jo didelėmis raidėmis užrašyta.
„Vienkartinis Tramvajaus bilietas.“
- Tramvajai..? Kas čia jam? San Franciskas? Čia Tramvajų nėra.
Pirmadienis. Vėl.Rytas. Taip, tas pirmadienis.O gal jau kitas? Aš nebesuvokiu. Kuris pirmadienis.. O gal jau ketvirtadienis? O ne, ryt kontrolinis. Ruoštis. Išlipti. Įlipti. 212. Anglų. Fizika. Laba diena,Tamsta mokytoja.
Stotelė.Tusčia
Laikrodis. 14.31.
Privažiuoja tramvajus.
Kišu ranką į kišenę. Bilietėlis. Tramvajus stovi.
Lipu…
Kas aš? Kas aš buvau? Aš tik sulūžęs robotas, tik visuma porceliano fragmentų išmėtytų Kovo mėnesį ant sniego. Puraus tokio Ir žinai, aš jaučiu kad ateina pavasaris, ir tas mano porcelianas iš tikro tėra sniegas. Tik smėlio pilis vandenyno pakrantėje.
Aš nebijau. Mirties baimė, kaip bet kokia kita baimė tėra savigynos instinktas tam, kad išliktum. Baimė lemia tai, kad žmogus bėga nuo baimės objekto.
Baimė mirti – didžiausia. Bet ko čia bijoti? Kaip japonai sako – neverta bijoti ar nervintis dėl to, kas neišvengiama. Mirtis, kitaip nei skausmas ar realybė, yra vienintelė tikra. Ja galima tikėti. Ją galima mylėti, jos galima nekęsti, bet nepripažinti yra kvaila.
Aš tikriausiai mylių ją. Mirtį. Ji yra sąžiningiausia – finalas vienodas visiems. Ji visus vienodai myli. Ji kažkokia prasme daro visus mus – nuskriaustuosius – tobulais.
Per amžius,
Amen.“
Jei ką, siųstis http://rapidshare.com/files/179749720/Vienkartinis_placiai_viesuomenei.doc.html
Dėkui už ją.
Kai sugebėsiu užrašyti daugiau, įmesiu.
Su pagarba,
Rašytojas su vištos koja.
Comment