"Toyota" išmokė robotą groti smuiku

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Eisas Kuperis
    Simintis Sun


    • 2006 01 25
    • 355

    #46
    Apie atkarojimus. Įdomų dalyką prisiminiau, vienoje fermoje duvo sumontuotas įdomus agregatas su šiaudais dirbantis ten, buvo atvažiave mokslinkai, viską numatavo iki pačių smulkiausių detalių, tačiau kai padarė kopija, ji neveikė. Man tai primena jog ne visada užtenka tobulos techninės kopijos kad ji veiktu. Gal būt tas pats ir su smegenemis. Na jei mokslinkai aiškinasi, tai ir išsiaiškins, jei tik bus pakankamai imlūs naujoms teorijoms, idėjoms ir neužsiciklins ant senu žinių.
    Toks dalykas kaip random mano manimu išvis neegzistuoja (bet ar tai reiškia jog visa ateitį galima apskaičiuoti jau kita tema), jei viską galima programuoti. Ieškom kas lemia genetinius nukripimus, tai jau reiškia jog tiesiog norime visa tai remti skaičiais, suprasti iš kur kaip ir panašiai. Nė kiek neabejoju kad bet kokios ten mutacijos ir t.t. yra ne iš lempos, nuo kažko priklauso ka galima išreikti kitais žodžiais nei "Atsitiktinumas". Gamtoje nerandu jokio "Atsitkitinis" (Kaži kam toks dalykas reikalingas tada matematikoje)
    Na čia tie pamąstimai nelabai prie temos.
    Taip, žmogaus randoms pasirinkumus nesunku atkurti, bent jau kažkuriuos taip. Net pvz tokiu atveju kai du vienodi degradave draugai ir bach, vienas ju tapo religingas. Na giliai kapstant aišku galima atkasti logiška paaiškinamą, tiesiog taip jo smegenys apdorojo informacija ir sukurė išvada kad reikia tapti religingu. Nu grubiai šnekant. Klausimas ar apsoliučiai identiškas klonas toje pačioje situacijoje tikrai identiškai taip pat pasirinktu.
    Ir su sapnais idomus dalykas. Kiek jie yra random ir kiek nuo kažko priklausomi. Nors sapnai neretai turi bendro su realiu pasauliu, kai kurie visai netikėti, nesusije su dabartine realybe, sapnai gali nesukiai pakeisti žmogaus apsiprendimus. Ir jau sunku sunku pasakyti kas lėmė tai. Ar tik mechaninis veiksmas smegenyse, ar kažkas kito.
    Nu tai taip ir išeina kad pirmiausiai reikia šifruoti smegenis. Net jei ju apsoliutus techninis žinojimas nedutu relios naudos, vistiek butu žingsnis į priekį.
    Va todėl ir kalbu lyg žmogus veiksmai ir emocijos nebutu programuojamos. Iš techninės pusės jokiu random nėra, bet va kažkodėl manau jog yra daugiau nei techninė pusė.

    Comment

    • Raziel
      Mr. Reasonable


      • 2004 06 09
      • 194

      #47
      Autorius Eisas Kuperis
      Na jei mokslinkai aiškinasi, tai ir išsiaiškins, jei tik bus pakankamai imlūs naujoms teorijoms, idėjoms ir neužsiciklins ant senu žinių.
      dėl šito reiktų mažiausia jaudintis :] aš nelabai suprantu, iš kur visuomenėje toks įprotis atsirado nuolat primint mokslinei bendruomenei, kad ji liktų atvira naujoms idėjoms... man atrodo, kad žmonės dažnai nesuprantu, kaip arogantiškai tai skamba patiems mokslininkams ar iš arčiau sekantiems mokslinius procesus žmonėms. Žinoma, nepadeda ir tai, kad tokius patarimus dažniausia dalina būtent tie, kuriems patiems labiausia praverstų toks patarimas (pvz. pseudo-mokslininkams, religijų atstovams, new age "spiritualistams" ir pan.)
      Autorius Eisas Kuperis
      Iš techninės pusės jokiu random nėra, bet va kažkodėl manau jog yra daugiau nei techninė pusė.
      Žiūrint ką tu vadini "technine puse"... taip, determinizmas glūdi pačiuose Visatos fundamentuose, kiek mes juos suprantame šiuo metu. Niekas neatsitinka šeip sau ir joks reiškinys nėra visiškai nepriklausomas... ar bent jau aš nežinau apie tokius. Jei tu nori pasakyt, kad manai, jog žmogaus sąmonėje yra kažkas antgamtiško, nepasiduodančio natūraliems paaiškinimams, tai yra beprasmiškas teiginys, visiškai nieko nepasakantis...
      "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
      Alexander Kojève, 1959

      FF sucks! Please, don't kill me

      Comment

      • misuzu-chan

        #48
        galetu jie sukurt tokius robotus kjp chobits x/

        Comment

        • Eisas Kuperis
          Simintis Sun


          • 2006 01 25
          • 355

          #49
          Na, Raziel, kol negaliu įroditi, vargu ar verta kalbėti, bet jei nėra priešingų įrodimų, savo nuomone tarsiu.
          Jokiais antgamtiškais dalykais netikiu. Man yra tik dalykai kuriuos jau pažysta ir supranta pasaulis, ir dalykai kuriuos dar reikia išsiaiškinti.
          Ar yra žmogaus samonėje kas nors antgamtiško? Ne. Užtat dalykų kurių dar nesuprantame - tikrai, ir manau, yra ir tokių, kurių pro mikroskopą nepaspoksi. Ką veikia kuri smegenų dalis? Jau žinome visi. Kaip veikia smegenys? Kai kas tvirtina jog žino. Na o aš... Tiesiog manau jog akimi regima techninė pusė dar ne viskas. Tik kaip čia siauriau pasakius dabar... Didžiajai dalei vykstančių procesų pradžia yra žmogaus mintis. Norai. Pvz koks globalinis atšilimas. Iš lempos jis neatsiranda, tai tik formuojasi iš begalės susijusių įvykių, kurių autorius yra žmogaus protas. Smegenys, taip sakant. Na, o procesai juose... Tiesiog nemanau kad čia viskas kaip aplinkoje, gamtoje, kad viena mintis, kuri į pasaulį paleidžia kokį nors veiksmą, tėra senesnės minties techninė pasekmė. Kompiuteriuose viskas grieštai nustatyta, kur energija keliauja ir kaip keliauja, ir kas iš to išeina. Jokių nukripimų. Todėl jis veikia tik taip kaip jam užprogramuota, pagaminta. Vienas veiksmas būna kito paseka. Taip galima (teoriškai) tiksliai apskaičiuoti kas kompiuteris elgis ateityje. Ar tas pats su žmogaus smegenimis? Visi procesai tėra ankstesių procesų pasekmė? Įsijungęs prisiminimas atmintyje tik techninė kažkokio veiksmo pasekmė? Visiškai taip nemanau, gaila, kolkas dar neradau kaip tai įrodyti.
          Ką reiškia žiurėjimas plačiau, mokslui. Religijos atstovas manau labiau norėtu pasakyti, kad kai kuriuos galus reikia palikti kaip "Dievo galia", žodžiu, nesuprastais iki galo. Na o mano nuomone tai tereiškia, jog atsakymas į dominatį klausimą gali būti nebutinai po mikroskopo objiektyvu, bet visai kitur. Arba dar kitais žodžiais, ar visada mes žinome kaip ir kur rasti atsakymus?
          Paskutinis pakeitimas nuo Eisas Kuperis; 2007-12-30, 16:06.

          Comment

          • Toky
            forumo idiotas
            • 2007 12 29
            • 17

            #50
            e nesamone groti smuiku yra gi ir geresniu robotu. Honda sukure geriau. Asimo - geresnis robotas: http://www.youtube.com/watch?v=Q3C5sc8b3xM
            http://www.youtube.com/watch?v=9Q0ub...eature=related

            Comment

            • slicKrox
              Catching some Zzzzs...




              • 2012 08 01
              • 2161

              #51
              Autorius Toky
              e nesamone groti smuiku yra gi ir geresniu robotu. Honda sukure geriau. Asimo - geresnis robotas: http://www.youtube.com/watch?v=Q3C5sc8b3xM
              http://www.youtube.com/watch?v=9Q0ub...eature=related
              nereikia kreiptis "e" , nes cia tokiu nera... na ir kuom gi jis taip geriau? aisku
              smagu, kad jo kunas elastingesnis, bei greitesnis, bet jis neturi tokiu jautriu
              ranku. Daba kuria skirtingus modelius, kuris kiekvienas turi isskirtinumu, bus
              sauniau kada viska tai sudes i viena visuma ir dar gal kokia galva dades.
              Autorius misuzu-chan
              galetu jie sukurt tokius robotus kjp chobits x/
              hehe... tiesa... tiesa.... ypac toki noreciau kaip Battle Angel Alita
              http://www.animezona.net/forum/showt...t=1354&page=11
              Paskutinis pakeitimas nuo slicKrox; 2007-12-31, 00:20.

              Comment

              • Eisas Kuperis
                Simintis Sun


                • 2006 01 25
                • 355

                #52
                Kunas tai dzin. Softo neturi gero. Itariu kad dabar didžiausia problema ne kūnas o programavimas.

                Comment

                • Toky
                  forumo idiotas
                  • 2007 12 29
                  • 17

                  #53
                  gal ir jusu tiesa. butu gerai visus elementus sudet i viena robota. tik tas grojimas man nelabai kam robota to mokyt?.
                  Ir maciau jus anksciau kalbejot apie tai kad robotui truksta jausmu. labai abejoju kad robotai juos kada nors tures. neissivaizduoju kokiu profesorium reikia but kad uzprogramuotum robota apsiverkt isgirdus liudna istorija ar panasiai. Nemanau kad zmogaus kurinys gali elgtis kaip tikras zmogus.

                  Comment

                  • Argentum
                    Che-mistry
                    • 2007 02 23
                    • 11

                    #54
                    Greit sukurs tokius kaip is anime "Ergo Proxy" Va ten tai aparatai, bet vis del to iki tokiu dar toli toli...

                    P.S. Siuolaikiniu robotu netobulumo/letumo esme yra tos yprastos mechanines pavaros, kurios sukioja ju galunes. Jei pavyktu atkartoti zmogaus raumenu struktura ir pritaikyti ja robotu technikoj, tai butu didele pazanga. Ideju reikia ieskoti gamtoje ir bandyti jas atkartoti ir tobulinti, tik tada galesime matyti aisku kokybini suoli robotu technikoj. Jau yra sukurti tokie raumenys (pneumatiniai, hidrauliniai), bet jie dar nera tokie tobuli, kad butu pritaikyti (reikia daug energijos), taip kad busimi biologai, chemikai, fizikai - nesnauskit
                    Paskutinis pakeitimas nuo Argentum; 2008-01-01, 13:20. Priežastis: papildyt reikia

                    Comment

                    • Toky
                      forumo idiotas
                      • 2007 12 29
                      • 17

                      #55
                      taip tu visiskai teisu meciau tokia laida kur gyvunu gebejimus bando pritaikytizmogui. labai jie ten daug atradimu padare tik nelabai pavyko juos pritaikyti zmogui. (sorry kad siek tiek ne i tema)

                      Comment

                      • Raziel
                        Mr. Reasonable


                        • 2004 06 09
                        • 194

                        #56
                        Autorius Toky
                        Ir maciau jus anksciau kalbejot apie tai kad robotui truksta jausmu. labai abejoju kad robotai juos kada nors tures. neissivaizduoju kokiu profesorium reikia but kad uzprogramuotum robota apsiverkt isgirdus liudna istorija ar panasiai. Nemanau kad zmogaus kurinys gali elgtis kaip tikras zmogus.
                        Kažkaip keistai jūs tuos jausmus suprantat... jie ir pas žmogų programuojami, tik visiškai ne tokiu būdu, kurį čia parašei ir dirbtiniame prote jie irgi nebūtų taip kuriami. Tiesiog ne iš to galo žiūri, apsiverkti perskaičius liūdną istoriją yra paskutinė stadija visoje minčių-jausmų sekoje, tai jei tu iš karto šoksi prie rezultato, neatkūręs visų pradinių ir tarpinių veiksmų - gausis būtent toks programavimas, kokį aprašei. Tai lygiai tas pats, kas bandyti iš medžio, stovinčio miške, iš karto gauti knygą - o kur dingo kiti ingrendientai, pats gaminimo, rašymo procesas?
                        Į jausmus reiktų žiūrėt kaip į būtinus, reguliuojančius procesus, jie yra neatskiriama žmogiškosios (ir, kiek mums žinoma, visų aukštesnių gyvybės formų, bent jau Žemėje) sąmonės dalis. Neuronų impulsai (mintys) ir cheminės reakcijos (jausmai) yra stipriai susiję, dažnai įtakojantys vienas kitą ir sudarantys vientisą sistemą - sąmonė, kaip mes ją suprantam, negali egzistuoti be šitų sudedamųjų dalių. Taigi, jei norėsime sukurti savarankiškai mąstantį dirbtinį protą, mums prireiks jam įdiegti ir savireguliacijos įrankius, o jie ir bus "robotiškas" jausmų atitikmuo.

                        Štai gana laisvas paaiškinimas kaip ir kodėl mes galim apsiverkti perskaitę ar išgirdę liūdną istoriją: pagrindiniai aspektai čia - empatija (galimybė užjausti, įsijausti į kito vaidmenį) ir simuliacija (mūsų galimybė planuoti ir kurti situacijų, veiksmų simuliacijas). Abu šie dalykai yra nepaprastai naudingi organizmui atskirai ir padėjo išgyvent ir suklestėt mūsų rūšiai. Dabar prie jų pridėk komunikacijos įgūdžius (kalbą ar raštą), sumiksuok ir iš jų sąveikos gausi jau kitą dalyką - reakciją į liūdnus pasakojimus. Visiškai "neplanuotas", bet gana naudingas, šalutinis efektas. Tokių pavyzdžių gyvybės evoliucijoje yra daugybė, ypač žmogaus kultūrinėje evoliucijoje.

                        Be to, ar nedarot dauguma iš jūsų ir kitos klaidos - kodėl manot, kad žmogaus kuriamas menas, ar tai kas jaudina žmogaus jausmus ir audrina jo vaizduotę turi turėti tokią pačią vertę ir kitoms mąstančioms būtybėms? Man atrodo, kur kas įtikinamesnis scenarijus būtų, jei susitikę kitas protingas būtybes mes nesuprastumėm vienas kito estetinių vertybių, "jausmų". Įsivaizduokit, jei pas juos pagrindinė juslė būtų ne garsai, vaizdai, bet kvapas (kaip pas šunis ar raganosius), galbūt jie kurtų istorijas ir simfonijas kvapų pagalba? O mums jie nieko nereikštų... arba jei jie bendrauja kur kas aukštesniu ar žemesniu tembru? ar spalvomis? o gal kai kurių juslių išvis neturi... ar aplinką mato sonaro (šikšnosparniai) pagalba? kokį meną sukurtų ir kokius jausmus išgyventų tokios gyvybės formos? ar mes bent sugebėtumėm juos suprast? galbūt, bet tik pervedę visą jų kūrybą į mums prieinamą juslių spektrą...
                        Taip, kad gal nereiktų pernelyg sureikšmint žmogiškųjų jausmų kitų galimų "jausmų" atžvilgiu?
                        "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
                        Alexander Kojève, 1959

                        FF sucks! Please, don't kill me

                        Comment

                        • niekšas
                          forumo idiotas

                          • 2006 08 23
                          • 544

                          #57
                          Bet kuriuo atveju kol moxlas dar galutinai neistyre organinio aparato, vadinamo smegenimis, apie pilnaverty dirbtini sio aparato analoga negali buti nei kalbos.

                          Comment

                          • Raziel
                            Mr. Reasonable


                            • 2004 06 09
                            • 194

                            #58
                            Vo, net ir Maskoliūnas pirmoje šių metų "Negali būti" laidoje šnekėjo apie panašius dalykus... gal jis aiškiau paaiškins, ką ir aš bandžiau pasakyt

                            http://www.lrt.lt/archyvas/

                            neduoda tiesioginio linko, tarp laidų drop-down liste susiraskit "Negali būti" ir pačią naujausią laidą paleiskit, kam įdomu

                            nors šeip Michio Kaku dokumentinis filmas geresnis, linką jau buvau davęs, bet galiu ir pakartot - http://video.google.com/videoplay?do...39596344&hl=en tik jis anglų kalba
                            "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
                            Alexander Kojève, 1959

                            FF sucks! Please, don't kill me

                            Comment

                            Working...