Kaip visgi reikėtu versti anime :)

Collapse
X

• Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Ozis

~90% sutinku su filmuke issakytomis mintimis.
    Labiausiai pabode perdeti "karaoke" efektai ne karaoke vietoje arba karaoke trimis kalbomis vienu metu (na tiksliau trimis rasmenimis - hieroglifais, romanji ir angliskai). Neretai kliuna neisversti zodziai ir ju aiskinimas notes'uose.
    Stebina fansuberiu izulumas, kai jie sau prisiima tiek pat garbes (o kartais net daugiau), kiek yra skirta kurejams. Nors nedidelis prierasiukas ekrano kampe, ar prie animes pavadinimo nekliudo.
    Neretai kliuna perdetas nereikalingu/neesminiu uzrasu vertimas. Ju originale artworke nera, tai kam ji bjaurot? Kitas reikalas kai tai yra esminis uzrasas (pvz. personazas eina i ta pastata/kabineta).
    Tuo tarpu del honorific'u ir elementariu neisverstu zodziu nesiparinu, bet naujokui tai gali buti kliuvinys.

Idomu pastebeti, kad kokybes trukumas labiausiai jauciamas shounenuose (Bleach, One piece, Naruto, ...). Tuo tarpu rimtus animus vercia rimti zmones, tad bereikalingai vartotojas nera erzinamas, nors pasitaiko norinciu pasipuikuoti savo japonologijos ziniomis.
    Grynai vartotojiskas poziuris, tad nemuskit.

Comment

• NonStop
      CatGirls are cute :p

• 2003 01 16
      • 192

lax o tu japonu moki ? as kiek pamenu is minami-ke jauniausia sesute ne treciu asmeniu kalbedavo o pasikelusi buvo tai du skirtingi momentai todel jp ir raso taip keistai o pas mus verciasi ne treciu asmeniu o daugiskaita !
      Life is cheap, but Death cost money...

Comment

• Krad
        It's time to spy

• 2007 03 24
        • 585

man kažkaip keista, kai jūs kažką čia galvojat tipo, kad čia jei iš kažkur iškrapšėt kažkokį video tai dabar pasibėdavosit kaip jums kažkas fansubuose nepatinka ir kažkas pasikeis? Tai taip... Nebent patys imsitės šio reikalo ir daryt pagal "savo" standartus tai gal, bet kadangi daugeliui grupių ir gerai taip kaip jos daro, jos vis tobulinasi (reik manyt) ir darys vis geriau pagal savo viziją, o ne pagal jūsų. Nes pvz kiek besibedavotumėt kaip jums karos nepatinka ar grupės narių kreditai - jie bus ir taškas. Tikrai niekas jų nenaikins...
        Paskutinis pakeitimas nuo Krad; 2008-06-06, 01:38.
        Guns make you stupid, but duct tape makes you smart.

Comment

• dArt
          Rimtas forumo narys

• 2006 12 23
          • 134

Autorius Ozis
          ~90% sutinku su filmuke issakytomis mintimis.
          Labiausiai pabode perdeti "karaoke" efektai ne karaoke vietoje arba karaoke trimis kalbomis vienu metu (na tiksliau trimis rasmenimis - hieroglifais, romanji ir angliskai). Neretai kliuna neisversti zodziai ir ju aiskinimas notes'uose.
          Dėl karaoke efektų sutinku. Bet rimtos grupės dažniausiai nepersistengia su efektais. Karaoke bent jau 2-omis kalbomis (rašmenimis) būtina. Man netgi įdomu paskaityti angšliškai rašmenis japonų, karts nuo karto kokį žodį išmokstu. Jeigu kas mokosi ar moka japoniškus rašmenis man irgi netrukdo.

Jeigu jau neišverčia tai vadinasi nėra paprasto vertimo koks specijinis terminas ar dar kas. Šiaip dažniau aiškina kokius kultūrinius dalykus (šventės, patiekalai ir pan.)

Autorius Ozis
          Stebina fansuberiu izulumas, kai jie sau prisiima tiek pat garbes (o kartais net daugiau), kiek yra skirta kurejams. Nors nedidelis prierasiukas ekrano kampe, ar prie animes pavadinimo nekliudo.
          Fansuberiai už savo darbą nieko negauna. Jiems vienintelis atlygis yra įsiamžinimas viena eilute tame video faile įrodymas, kas jie kažkokį darbą padarė. Kad savo logo iždeda šalia openingo irgi nieko blogo nematau, juk tai tik kelios sekundės. Jis dažniausiai būna gražiai įkomponuotas.

Autorius Ozis
          Neretai kliuna perdetas nereikalingu/neesminiu uzrasu vertimas. Ju originale artworke nera, tai kam ji bjaurot? Kitas reikalas kai tai yra esminis uzrasas (pvz. personazas eina i ta pastata/kabineta).
          Čia apskritai didžiasia nesamonė. Tai matai kaip visi ateina į kažkokį pastata, ant kurio japniškas užrašas. Ir tau visai neaiškų ar jis esminis ar nesiminis ir kas ten per patatas. Užrašo ir viskas aišku. Dažniausiai visai gerai įkomponuojamas. Nors man netrukdo jei ir neįkomponuoja, o tik "Note" uždeda
          Jeigu yra japoniškas užrašas, tai aš žiūrėdamas turiu gauti analošiką informaciją. Nets pats video autorius tą minėjo.

Autorius Ozis
          Tuo tarpu del honorific'u ir elementariu neisverstu zodziu nesiparinu, bet naujokui tai gali buti kliuvinys.

Autorius Ozis
          Idomu pastebeti, kad kokybes trukumas labiausiai jauciamas shounenuose (Bleach, One piece, Naruto, ...). Tuo tarpu rimtus animus vercia rimti zmones, tad bereikalingai vartotojas nera erzinamas, nors pasitaiko norinciu pasipuikuoti savo japonologijos ziniomis.
          Sutinku. Kadangi tokių nelabai žiūrių tai gal man mažiau ir užkliūna.

Apskritai nieko naujo nepasakei. Pakartojai pagr. video išsakytas mintis. Kodėl tau kliūna tie karaoke ir užrašai. Labai grožiesi animacija. Karaoke dažniausiai būna tik openinguose, jeigu nervuojasi, kad tau kokią gėlytę ar ką užstoja gali atsisiųsti clean openingus. Man openingas ir endingas nėra svarbiausia dalis, dažnai net išviso praleidžiu, tai tegul jie ten rašo ką nori.
          Paskutinis pakeitimas nuo dArt; 2008-06-05, 23:40.

Comment

• slicKrox
            Catching some Zzzzs...

• 2012 08 01
            • 2161

Autorius Krad
            man kažkaip keista, kai jūs kažką čia galvojat tipo, kad čia jei iš kažkur iškrapšėt kažkokį video tai dabar pasibėdavosit kaip jums kažkas fansubuose nepatinka ir kažkas pasikeis? Tai taip... Nebent patys imsitės šio reikalo ir daryt pagal "savo" standartus tai gal, bet kadangi daugeliui grupių ir gerai taip kaip jos daro, jos vis tobulinasi (reik manyt) ir darys vis geriau pagal savo viziją, o ne pagal jūsų. Nes pvz kiek besibedavotumėt kaip jums karos nepatinka ar grupės narių kreditai - jie bus ir taškas. Tikrai niekas jų nenaikins...
            Kaip bebūtų keista, bet dalinai sutinku... jaučiasi kažkoks „išpindėjimas“ atsiprašant, kai šiuo metu yra toks pasirinkimas ir viskas nemokamai. Argi jus už tai mokat kam nors? Toks jausmas, kad kuo toliau, tuo labiau norima vis kažko daugiau, lyg to būtų maža. Spalvingi ir margi karaokė man dar niekada nemaišė, o ir papildoma informacija pateikinėjama anime peržiūros metu taip pat labai patinka, ypač jei tai susyja daugiau su Japonijos kultūra. O tokios smulkmenos, kurios pačio istorijos konteksto nekeičia, man visai neatrodo tokia didelė problema.

Comment

• Ozis

Man visada patiko poziuris - nepatinka darykis pats. Tai, kad produktas yra nemokamas, dar nereiskia, kad jis gali buti padarytas bet kaip. O ir tikrai siam reikalui pasisventes zmogus nedarytu kaip papuola, bei nesiektu savo zenklo palikti visur kur tik imanoma.

Comment

• Krad
                It's time to spy

• 2007 03 24
                • 585

Autorius Ozis
                Man visada patiko poziuris - nepatinka darykis pats. Tai, kad produktas yra nemokamas, dar nereiskia, kad jis gali buti padarytas bet kaip. O ir tikrai siam reikalui pasisventes zmogus nedarytu kaip papuola, bei nesiektu savo zenklo palikti visur kur tik imanoma.
                Va čia va klysti... Jei jau darai 4 free ir gerai. Sėdi prie titrų ne vieną ir ne dvi dienas, o kelias savaites, kol viską radęs savo laisvo laiko darai, tai tikrai bent jau savo kreditus OP įdėsi (daugiau niekur kaip ir nereikia). Taigi čia bent jau pagarba iš userių pusės turėtų būti žmonėms, kurie padarė, kad jūs pažiūrėt galėtumėt. Keistai čia kai kuriuo šiuo atžvilgiu mąstot...

Comment

• bigGuy
                  Narys

• 2008 03 21
                  • 47

Nesvarbu, ar produktas nemokamas, ar mokamas - vartotojas visada turi teisę reikšti pastabas.
                  Pavyzdys: atidarau nemokamą valgyklą, visus norinčius vaišinu sriuba. Jei nuo mano sriubos žmonėms vidurius paleis, maisto inspekcijai nepaaiškinsiu: sriuba nemokama, todėl gali būt surūgus. Mokėsiu baudą kaip didelis.
                  Niekas nesitiki, kad pradedanti fansuberių grupė iškart pradės leisti kokybiškus subtitrus. Bet grupė privalo reaguoti į pastabas. O ne aiškint - niekas man už darbą nemoka, todėl galiu malt šūdą.

Kaip programeris negaliu nepaminėti programinės įrangos pavyzdžio - nemokama PI daugelyje sričių kokybe nenusileidžia mokamiems produktams, o kai kuriose ir pralenkė.

Jei nenori daryt gerai - nedaryk iš viso.

Comment

• Krad
                    It's time to spy

• 2007 03 24
                    • 585

Autorius bigGuy
                    Jei nenori daryt gerai - nedaryk iš viso.
                    jo, šiaip sutinku čia su šituo tiksliai bet kaip pastebėjau čia nemažai kam kaip pažaidimas greičiau... ir nežinau... gal čia skaitosi taip turi būti...
                    nu whatever - ale gerbkim kitų darbą ir nevalgykim surūgusios sriubos, bo vidurius susuks

Comment

• Evil_of_Darknesz
                      Suicide is painless...

• 2006 04 09
                      • 998

Autorius Krad
                      jo, šiaip sutinku čia su šituo tiksliai bet kaip pastebėjau čia nemažai kam kaip pažaidimas greičiau... ir nežinau...
                      O tau tai nepasizaidimas, ane?

Comment

• Krad
                        It's time to spy

• 2007 03 24
                        • 585

Nea hard work to do something cool

Comment

• Bardakas
                          Žmogus Ne

• 2005 09 22
                          • 1462

Su tais video tai tiksliai pastebėta. Jau seniai mane bent asmeniškai nervina tie spalvoti fan subai, prikišta visokių banerių į video kampus. Labai akis erzina tokie. Pilnai užtektų geram pažiūrėjimui paprasčiausio vertimo viena spalva (jei kertasi dialogai gali būt ir kelios), be šriftų nenormalių, be karaokės ir t.t.
                          Kas labiausiai užknisa tai hiperbolizuoti paaiškinimai, na tikrai ne visada jų reikia (arba ne tokių galingų). Apie OP/ED išvis nekalbu, seniai jų nebežiūrių dėl ekrane perpildytų raidžių kiekio.
                          Nors realiai nėra apie ką čia skųstis, viskas parodyta tame video.

Kas liečia fansubinimą, kad jei nemokamai tai nekelk pretenzijų, tai kvailas požiūris. Jei darai šūdinai tai išvis nedaryk ir nesitituluok fan suberiu. Kas iš to, kad sau pasigaminsi tuos subus, o visiems netiks, nei darbo vaisius gardus, nei kiti pamalonins gerais žodžiais.
                          Maybe on Earth, Maybe in the Future
                          sigpic
                          Kurokawa idėjinis lyderis
                          Lėtai keičiu slaptažodžius

Comment

• Dai-Katana
                            Podcast or Death

• 2004 10 04
                            • 686

Anime žiūrint aš noriu matyti anime, o ne grožėtis gražiais šriftais ar jų specefektais ir visiškai nusišvilpti į fansuberių logo ar dar ką. Aš 98% visų OP ir END praleidžiu, o jei nepraleidžiu, vadinasi man jis patiko dėl muzikos ir anime vaizdo, o ne dėl kažkokios atrastos prasmės dainos žodžiuose ar titrų efektuose. Teisingai pasakyta video medžiagoje - titrai NEGALI atitraukti dėmesio nuo anime. Ir tas visas "japonizavimas" su tais "chan", "san", "kun" ištikro yra kvailystė, kuri kaip koks sifilis persiduoda iš metų į metus. Kokio velnio kvaršinti kažkam smegenis su paliktais neišverstais žodžiais ar vardais (mano nuomone tai akivaizdus neužbaigtumas), jeigu vertimas daromas tiems, kuriems lietuvių kalba verstą anime yra žymiai lengviau suprasti. Visi tie neišversti dalykai nepalengvina supratimo ir nesuteikia tos "otakiškos" atmosferos o tiesiog numuša kokybę.

Neišversti žodžiai labai mielai priimtini seniesiems patyrusiems fanams ir pusfaniams, tačiau tokie žiūri angliškai, kiti japoniškai (NonStop pavyzdžiui ;D ) ir nedaugelis jų žiūri lietuviškai. Vertimai daromi pradedantiesiems ar dar net nemačiusiems anime kaip žanro, kurį sunkiau suprasti (nekalbant jau ir apie kreivą vertimą, kaip desertą).

Video nieko naujo neparodė, tiesiog priminė ką visad maniau. Ir tas žmogelis 110% tiesus.

Mano nuomonė.

Tobulėkim teisingai ;]

P.S. keista, kad tik dabar perskaičiau šią temą.

Comment

Working...