20190312-1.jpg

Nežinomybė visada kausto mūsų smegenų ląsteles. Susidūrus su ja, mūsų protas bando improvizuotai paaiškinti jos pasekmę. O emocija, kuri mus užplūsta susidūrus su nežinomuoju, yra baimė. Ji atsiranda dažniausiai dėl perdėtai įsivaizduojamo pavojaus. Tačiau prigimtinė reakcija visais įmanomais būdais bando nustelbti mūsų protą. Ko pasekoje organizmas imasi vadovautis saugumo instinktais.

Užsimerkite. Įsivaizduokite, kad šiuo metu pasaulį užplūsta demonai. Būtybės nuo kurių "plaukai piestu stojas". Padarai, kurie yra susikryžminę su įvairiausiais gyviais. O pasaulis trimituoja "Žmonija stoja į kovą, už savo išlikimą". Mes ar demonai, išliktume šiame pasaulyje?

Japonų autoriaus Go Nagai fantastinis mangos kūrinys "Devilman" pažvelgia į žmonijos kovą su nežinomaisias. Kai baimė persmelkia visas kūno ląsteles. O panika sėja pasekmes. Sukeldama katastrofinius reiškinius žmonijos kasdienybėje.

201903121.png

Kūrinio pradžia mus nukelia daugybę metų atgal, į civilizacijos "lopšį". Kai žmonija dar nebuvo pasėjusi žemėje savo sėklos. Joje vaizduojamos kautynės tarp demonų. Jokio paaiškinimo skaitytojas negauna. O kelių puslapių eigoje, mes atsidūriame Japonijoje. Kur autorius - Go Nagai mus supažindina su pagrindiniu "Devilman" personažu - Akira Fudo. Pirmas įspūdis, jaunuolis kuris niekuo neišsiskiria iš savo bendraamžių. Tiesa, dėl pilnai neatskleistų aplinkybių, gyvena su Miki Makimuros šeima. Miki yra panašaus amžiaus kaip ir Akira, nuolat žaisminga ir mėgstanti flirtuoti mergina (Įvairiais būdais "tempia per liežuvį" jaunuolį). Siužeto vingiai greitai pasisuka kita linkme, kai pasirodo Ryo Asuka (geriausias Akiros draugas). Jis parodo Akirai demonų kaukę, kurią užsidėjęs gali pamatyti buvusį demonų pasaulį. Lyg to būtų negana, Ryo teigia, kad greitu metu demonai atsibus iš tūkstančius metų trunkančio gilaus miego, ir norės sunaikinti visą žmoniją. Vienintėlis būdas jiems pasipriešinti, yra kova - demonas prieš demoną. Akira be abejo galvoja, kad "ne visi namie" jo bičiuliui. Tačiau jis sugeba įtikinti Akira, kad būtent jis būdamas tyros širdies, gali įsileisti demoną ir periimti jo galias, išlikdamas pačiu savimi. Po audringo ritualo (naktiniame klube), kuriame kraujo ir nuogų kūnų į valias. Jaunasis Akira Fudo įsileidžia demoną Amoną, tapdamas pusiau žmogumi pusiau velniu (Devilman).

20190312-5.png

Go Nagai bando parodyti, jog žmonės dažnai ieškodami racionalaus sprendimo, pradeda daryti absurdiškus dalykus. Kas dažniausiai mus atveda prie priešpriešos vienas kitam. Išmoktos istorijos pamokos lieka šešėlyje, o žmonija grįžta prie tų pačių klaidų. Tai faktorius, dėl kurio mes patys, greičiau save sunaikinsime, nei tikrasis priešas mus įveiks.

Kas padaro šį kūrinį dar įdomesnį, tai kad autorius į visą šią kovą mums leidžia pažvelgti paprastų mirtingųjų akimis. Tai tarsi prieskonis, kuris neįtakoja pagrindinio patiekalo skonio, tačiau sugeba sužadinti skonio receptorius. Ir tai pasiteisina su kaupu, nes šie mini pasakojimai puikiai įsilieja į "Devilman" pasaulį.

Autorius pirmenybė teikė pasauliui, demonų kovoms ir "velniažmogiui". Tad nesitikėkite išsamesnių veikėjų paveikslų. Nors dėl šios priežasties daugybę klausimų lieka taip ir neatsakyti.

20190312a.jpg

Kaip tikriausiai jau supratote, ši manga yra tamsi, kaip ir visa "Devilman" istorija. Joje netrūksta brutalumo, skerdynių, nuplėštų galūnių ir žinoma daug kraujo. Piešimas labai primena Osamu Tezukos stilių, tačiau kai kurių personažų stilius yra (kaip čia išsireiškus..) kreivas, tiesioginę prasme. Tai puikiai matosi, kai pagrindiniai personažai susidūria su nedraugiškai nusiteikusia mokyklos gauja. Kalbant apie demonus, jų įvairovė prikausto dėmesį, autoriui tikrai nepritrūko fantazijos. Kryžminimo procese atsidūrė įvairiausi gyvūnai ir žmonės, net sunku kažką išskirti, visi jie verti atskiro dėmesio.

"Devilman" manga yra skirta vyresniajai auditorijai. Čia vyraujantis brutalumo lygis, sunkiai apibrėžiamas. Miršta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Parodoma viskas, be jokių tabu. Kas šiai dienai kiek neįprasta, nes kūriniui tikrai būtų uždėta cenzūra. Jei esant, manau kūrinys prarastų dalį "šarmo".

20190312-6.png

Rekomenduoju šią manga perskaityti kiekvienam, kam patinka siaubo žanras. Šio kūrinio originalumas ir pasaulis, paliks skaitytoją su mintimi, kad baimė yra natūrali būsena, o ją nugalėti gali tik "sveikas" protas. Smagaus

BadBoyyy aka Sumanytojas - Gamelement.lt