Wiki-background1.png

Tikriausiai mano protėviai buvo iš tolimų rytų, nes Japonijai jaučiu ypatinga ryšį. Šalies kultūra, technologijos, Haruki Murakami+Nujabes, bet svarbiausia, tai media - anime, manga ir kompiuteriniai žaidimai. Didžiausią įspūdį man padarė piešimo stilius, vaizduotės laisvė ir istorijos pasakojimas. Šie dalykai man suteikė daug teigiamų emocijų. Todėl noriu kartas nuo karto pasidalinti Japonijos anime ir manga scena, kurios daugelis nepažįsta. Tad Prašom susipažinti, tai Golgo13, prašau garsiai netarti šio vardo, nes...(*nuskamba šūvis*)...

...Daugelio gyvenimas baigiasi ištarus šį vardą - Golgo13.

Veikėjas - Patikimiausias samdomas žudikas, emocijų ir jausmų neturintis laukinis, atsargus ir nenuspėjamas - tokiais epitetais sklinda legendos apie Golgo13. Nors ir prisistato vardu Duke Togo, tačiau jo asmenybė lieka visiems nežinoma. Norint pasamdyti šį žudiką, reikia nei daug nei mažai, tik trijų milijonų dolerių. Viena svarbi detalė, užsakovas turi įvardinti priežastį, kodėl jam prireikė jo paslaugų. Jei Golgo13 sutiko su kontrakto sąlygomis, nesvarbu kurioje Tu pusėje - gėrio ar blogio, taikinys bus pašalintas, bet kokiu atveju. Niekas nežino iš kur kilęs šis žudikas, tačiau veido bruožai išduoda, kad jis yra azijietis. Be reikalo netuščiažodžiauja. Visada pasiruošęs netikėtiems atvejams ir neprarandantis budrumo. Geriausias jo "draugas" - modifikuotas M16 šautuvas. Toks veikėjo paveikslas susidaro jau po keletos serijų.

golgo-13-wallpapers-25864-6782597.jpg

Įdomi detalė - Golgo13 pavadinimas siejamas su nukryžiuotu Jėzų Kristumi. "Golgo" žodis šifruojamas kaip Golgotos kalnas, būtent ten Kristus buvo nukryžiuotas. Skaičius "13" pasirinktas, kaip nešantis nelaimę. Šio anime pradžioje visada matomas skeletas su erškėčių vainiku, tai Golgo13 ženklas, nors jis parodomas tik intro.

Siužetas - Kiekviena serija yra atskira mini istorija. Todėl serialą galima žiūrėti, bet kokia seka. Serijos siužetas yra vystomas lėtai, versdamas žiūrovą laukti, tos vienintėlės akimirkos, kol bus paleistas šūvis. Veiksmas vyksta įvairiuose pasaulio taškuose ir taikiniai ne visada būna žmonės, viename epizode taikinys yra smuikas, o kitame gyvūnas. Kad ir kokia kebli būtų situacija, Golgo13 visada suranda sprendimą užduoties įvykdymui.

Šis anime yra skirtas vyresniajai auditorijai, dėl to netrūksta erotinių scenų ir žiaurių istorijų (viena iš jų pasakoja apie daktarą, kuris priglaudžia jaunas narkomanes merginas po savo "sparnu". Padeda joms atsitiesti ir atsikratyti šio įpročio. Tačiau išgijusios merginos vėliau yra parduodamos organų transplantacijoms). Todėl žiūrėti serialą yra įdomu, nes kiekviena serija yra skirtinga.

Įdomi detalė - Golgo13 yra ilgiausiai gyvuojanti manga (japonų komiksai), leidžiama net nuo 1968 metų. Kūrėjas Takao Saito viename iš interviu apie Golgo13 sako: "Jo darbo etikos kodeksas yra kontraktas, kurį jis turi įvykdyti bet kokiu būdu". Todėl dažnai šis personažas yra palyginamas su Samurajumi, kuriam didžiausia gėda yra jo sulaužytas ir neištesėtas žodis.

thumb-1920-534784.jpg

Piešimas ir Garsas: Šio anime piešimas taikytas į senesnę kartą, tačiau neužmirštant ir šiuolaikinės kartos. Man asmeniškai labiausiai patinka 80-90 metų anime stiliaus piešimas, todėl džiugu kad čia išlaikytas piešimas ranka. Nors šis anime ir naudoja, kai kuriuose vietuose 3D vaizdo technologija, tačiau ji nebado akių, nes taip atvaizduojami tik judantys automobiliai.

Kalbant apie garso takelį, kūrėjai persistengė norėdami "sulipdyti" senus ir naujus garsus į vieną visumą. Pradžios ir pabaigos garso takeliai visiškai nedera su šio anime atmosfera, todėl juos norisi visada praleisti. Tačiau viską atperka, pačiose serijose girdimi garsai, kurie puikiai dera su šio serialo nuotaika.

Pabaigai: Žiūrint šį anime serialą, dažnai susidursite su dvejopą nuomonę, vienu metu jausite simpatija, kitu antipatija pagrindiniam personažui. Todėl su kiekviena serija, turėsite skirtinga epilogą. Smagaus

Nuo savęs: Pirmą kartą susidūriau su Golgo13 ne kur kitur, o prie nespalvoto kineskopinio ekrano. Tuo metu laikiau NES klono pultelį ir bandžiau suprasti ko iš manęs nori šie žaidimai (nes viskas buvo japonų kalba). O jų yra net du: Golgo 13: Top Secret Episode ir The Mafat Conspiracy. Abu žaidimai pasižymėjo įdomiais sprendimais: kaip vaizdo scenos, skirtingais "gameplay" bei ypač "skaniu" garso takeliu. Tačiau apie juos papasakosiu kitą kartą.

BadBoyyy aka Sumanytojas - Gamelement.lt