Click image for larger version  Name:	plauku-spalva.jpg Views:	0 Size:	71.5 KB ID:	327080




Žiūrėdami animę retas kas susimąstome kiek daug mums gali pasakyti personažo plaukų spalva, o tai, pasirodo, – gan svarbus aspektas. Spalva – viena didžiausių savybių, kuri skiria tradicinę mangą nuo anime, todėl nenuostabu, jog įgyja didelę prasmę. Plaukų spalva – taip pat įgimta, kaip ir charakteris, todėl pabandysime panagrinėti jos reikšmes.



Juodi plaukai:

Tai - pati rimčiausia ir griežčiausia spalva, herojai su tokiais plaukais primena busido vertybes. Vyriški personažai pasižymi pastovumu, bebaimiškumu, rūstumu, rečiau - karštakošiškumu. Moteriški gi pastovumu, drovumu ir moteriškumu. Geležinė disciplina ir pastovi savikontrolė, pasiaukojimas – vieni pagrindinių šių herojų bruožų. Neigiami šio tipo herojai įprastai laikosi šaltai ir sausai. Teigiami – ramios savigarbos. Vieniems ir kitiems jausmų užgniaužimo įprotis visada maišo išreikšti meilę, atvirai pripažinti draugystę. Neretai jie patys tampa savo uždarumo aukomis.

Jei personažas jaunas ar moksleivis, jo plaukai dažniau trumpesni ir puresni, nei suaugusiųjų (tai, matyt, lemia mažesnė gyvenimo patirtis). Dėl to paties vaikinų plaukai stėro sruogomis paryškindami jų sunkų charakterį, neramumą. Suaugęs herojus su styrančiais plaukais neretai veikia už įstatymo ribų (arba virš jo). (Anime vaizduojami kaip su mėlynu taip ir su žaliu atspalviu ( paskutinis naudojamas rėčiau )).


Rudi plaukai

Kartais norint sušvelninti anime koloritą ir aplamai pateikti jį mažiau niūriu, juodų plaukų išvis nepiešia, vietoj jų matome rudus. Dažniausiai rudaplaukiai su kitais sugyvena darniai. Ši spalva labiau neutrali, kitaip tariant - „jokia“, nors ir turi daugybę nuostabių atspalvių: nuo auksinio iki tamsaus šokolado. Jos reikšmė neatsiejamai priklauso nuo konkretaus anime stiliaus, žanro. Kai daugelio personažų plaukai ryškūs ir jų šukuosenos neįprastos, rudi plaukai reiškia tolimiausio plano herojų - tą, kuriam lemta likti nematomu; kartais tokia tema prisotinama jautrumo ir suteikia anime tragiškumo.

Kai personažų plaukai daugiaspalviai, bet ganėtinai normalių atspalvių, rudi plaukai simbolizuoja švelnumą. Iš esmės jie taip pat atsakingai žvelgia į gyvenimą, kaip juodaplaukiai, bet charakterio akcentas nustumiamas iš valios sferą į emocionalumą. Todėl rudaplaukių herojų elgsenoje daugiau vėjavaikiškumo. Jei jie yra ganėtinai uždari ir susikaupę, tai greičiau liūdni ir susimąstantys, nei rūstus.
Švelnūs romanai – jų žanras. Neretai jie tampa meilės be atsako ar sunkių meilės peripetijų aukomis, todėl žiūrovų užuojauta pasiekia aukščiausio lygio. Pvz.: Yuki Cross (Vampire Knight), Honda Tohru (Fruis Bascet)


Raudoni plaukai


Kaip jau yra žinoma, raudona spalva reiškia aistrą. Realiame gyvenime tai būtų kaštono ar slyvos spalva su variniu atspalviu. Mangoje tokie personažai piešiami tamsiaplaukiais, nors anime jų plaukai gali būti ganėtinai šviesūs. Tik nemaišykime jų su rožiniais ir oranžiniais palukais.

Ši spalva nuoširdžiai jautri ir, greičiausiai, japonams sukelia tokias pačias asociacijas, kaip ir kitiems: raudonas vynas, kraujas, raudonos rožės ir t.t. Personažai su tokios spalvos plaukais praktiškai visada į santykius įmaišo seksą, jog paėmus bendrai tai - jų stichija (būtina atsižvelgti į žanrą). Šie herojai, kaip nereta, nebūna pasyvūs, užsisklendę, nepasitikintys savo jėgomis, bei pastebėti šią plaukų spalvą anime galima labai nedažnai. Pvz.: Kahoko Hino (La Corda D’oro ~primo passo~) Hiroshi Nakano (Gravitation)



Oranžiniai plaukai


Šviesiai rudi su raudonio atspalviu. Ši spalva ar tai kartu paėmus, ar atskirai, įkūnija savyje du simbolius: „ugnį“ ir „lapę“. Jei toks personažas naudoja kovinę magiją, greičiausiai tai bus ugnies magija. Bet kuriuo atveju tai – „ugningas“ personažas, o jo plaukų spalva liudija apie jo karštą būdą, nors jis ir slepiasi už romumo kaukės. Tai - veiksmo žmogus; ramus gyvenimas, filosofiniai apmastymai – ne jo sritis; jis pernelyg temperamentiškas, kad vestų šaltą, apmastymų reikalaujantį ir šaltakraujišką žaidimą. Bet žiūrovui gali pateikti siurprizą – tikrą lapino gudrumą.

Rudaplaukių plaukų struktūra yra labai svarbi. Jei plaukai šiurkštūs, pastoviai styro ežiu – personažas patrakęs, „aštrus“. Lankstesni plaukai, panašūs i ugnies liežuvius, yra „sušvelnintų“ patrakėlių stilius, kurie, nors ir yra karštakošiai, save kontroliuoja daug griežčiau; jiems pakanka šaltakraujiškumo tapti lyderiais. Puri lapės „uodega“ pasako, jog personažas protingas ir bebaimis, kartais net savimeilis ir ūmus; tokie niekada nesutiks šokti pagal kitų užduodama ritmą ir visada pasitiki savo jėgomis. Tiesūs ir prigludę ar garbanoti plaukai sutinkami labai retai. Bet kuriuo atveju tai nurodo į personažo paslaptingą būdą, o jų gyvenimo istorija neretai sunki ir intriguojanti. Pvz.: Nagai Yoshihiko (Kaikan Phrase), Ichigo Kurosaki (Bleach), Himura Kenshin (Samurai X).


Geltoni plaukai



Nesvarbu koks yra plaukų atspalvis – ryškiai-auksinis ar pastelinis, tokie plaukai simbolizuoja „karališkąją karūną“. Tokie personažai neretai vaidina kraujo princus arba princeses (kartais tiesiąją, o kartais perkeltine prasme), kilminguosius, tuos kuriuos privalu išryškinti... Anime geltonplaukiai skirstomi į du tipus:

Pirmas tipas atspindi „kvailos blondinės“ vakarinį stereotipą, tik japonai šiame reikale nepasiduoda lyčių diskriminacijai. Tokie abiejų lyčių personažai – žmonės nerūpestingi, kūdikiškos pasaulėžiūros, elgiasi lengvabūdiškai ir neatsakingai rimtuose reikaluose. Bet šios savybės sustiprina nelaukto potencialo efektą. Jei kažkas gerokai spirs šiam personažui ten kur reikia (t.y. spyris, prašviesinantis protą), geltonplaukiai parodo visą savo antgamtiškumą ir netikėtas savybes. O po to visų klausinėja: „che!.... o kaip čia pas mane taip gavosi? “ -_-... Pvz.: Bunny (Sailor Moon), Naruto (Naruto).

Antras geltonplaukių tipas – unikalus. Tai dažniau neigiami personažai, kuriems nestinga charizmos ir žavesio. Skirtingai, nei juodaplaukiams, išorinis romumas ir karinė laikysena nereiškia vidinio suvaržymo; atvirkščiai – išryškina jautrumą.

Vienas pagrindinių charakterio bruožų – apgaulė. Tokie personažai visada rankovėje yra paruošę kozirį – išdavystę. Visiškai atsidavę vienintelio (dažniausiai paslėptam) tikslo pasiekimui. Pernelyg egoistiški ir žiaurūs: turi nuosavą garbės kodeksą, bet didžiadvasiškumas ir gailestis silpnesniesiems niekaip į tą kodeksą neįeina.

Tai iš tikrųjų stiprūs žmonės, juose paslėptas plieninė ašis. Todėl jiems galima patikėti pačias sunkiausias užduotis – jie būtinai susitvarkys. Panašiai skorpionams jie paslaptingi, pavojingi, instinktyvūs ir nuodingi. Beje su skorpionais juos sieja dar vienas dalykas – meilės reikalai dažniausiai susiklosto tragiškai. Pvz.: Mello (Death Note),Yuki Eiri (Gravitation)


Žali plaukai


Taip dažniausiai žymima pilkai-rusva (salt‘n pepper) plaukų spalva. Žaliaplaukių ir 1-o tipo geltonplaukių charakteriai panašūs. Skirtumas tame, kad auksaplaukiai gali apsimesti kvailiukais ir visiškai neatsakyti už savo veiksmus norėdami įtikti, ar iš didelio noro, kad juos palepintų. Žaliaplaukiams toks gudravimo lygis dažniausiai nepasiekiamas. Galima teigti, jog anime žalia spalva – paprasto naivumo simbolis. Negudrūs ir atviri, dažnai gan buki, štai koks žaliaplaukių būdas.

Ši plaukų spalva - mažų vaikų, dažniausiai mergaičių (kur ne bėgioja apimtos panikos, o stovi it įbestos, bei mirksi didėlėm akutėm). Apskritai, žaliaplaukės mergaitės animė muša visus kavainizmo rekordus: jos pačios nekalčiausios, švelniausios, tyriausios, jaudinančios ir beginklės. Anime vaikams (kodomo) neretai galima sutikti tokią mažą heroję, draugišką ir gerą visiems, mielą ir neagresyvią. Parodiniame anime šis absurdiškas tipažas virsta gyva lėle.

Smaragdo ar žolės spalvos plaukų vaikinai ir vyrai visiškai neatitinka mielų mergaičių aprašymo, nors ir yra gan paprasti. Neretai gyvena principu: „jėgos turi – proto nereikia“. Jei jie ir yra pažeidžiami, tai psichologiškai, dėl savybės viską supaprastinti ar nenoro įnikti į žmonių bendravimo subtilybes. Yra populiarus tarp priešingos lyties atstovių (priklausant nuo žanro), gali pasirodyti naiviais pižonais ir savimeiliais romantikais (žalia spalva - tradiciškas japonų grožio ir patrauklios išvaizdos simbolis). Bet asmeniniuose reikaluose jiems nesiseka: moteriškas būdas jiems lieka neįmenama mįsle.
Pvz.: Jun (Shaman King), Kazuki Hihara (La Corda D’oro ~primo passo~)


Rožiniai plaukai


Kartu su galinga dvasia simbolizuoja sielos tyrumą, nekaltybę: būtent šios charakterio savybės tarpusavyje vienija visiškai skirtingus rožinių plaukų personažus. Realiame pasaulyje tai, matyt, šviesiai rusva spalva. Kaip ir oranžinių plaukų personažai linkę spjauti į nustatytus įstatymus ir rėmus, emocionalūs meilės reikaluose, karštakošiai kovotojai. Galimas dalykas, svarbiausias skirtumas yra tas, kad rožinių plaukų savininkai ne šoka ant kaklo pirmam/-ai pasitaikiusiam/-ai, ir nesikauna vien dėl noro kovoti.

Kitaip sakant, jie gali elgtis labai impulsyviai; kaip be būtu kiekvienas jų poelgis yra apgalvotas ir rimtai pagristas, jokiu būdu nuo nuotaikos kaitos nepriklauso.

Rožinė plaukų spalva net anime nėra įprasta ir dažnai šios spalvos vengiama. Ši palva tapo neįprastumo, anomalijos reiškinių simboliu. Toks personažas niekada nebus „tiesiog berniuku/mergaite“, jame iškart matome „ypatingybę“. Čia yra panašumų su baltaplaukiais droidais/klonais, bet kitaip nei jie, rožinių plaukų personažai visada įtvirtina savo asmenybę, tik išklausę širdies balso jie vykdo pavestas pareigas. Dėl to rožinių plaukų personažai anime labai prasmingi: ne tik patys bando atrasti savo gyvenimo kelią, bet ir laužo jiems nustatytus rėmus, pramuša kelią sau ir kitiems.

Ši plaukų spalva laikoma moteriška. Vyriški personažai rožinius plaukus turi labai retai (dažniausiai priklauso nuo anime žanro) Pvz.: Lucy/Niu (Elfen Lied), Cheza (Wolf‘s Rain)


Žydri plaukai


Turi daugybę atspalvių - nuo sodraus iki vos pastebimo. Kaip bet kuri spalva ji gali būti kaip šilta, taip ir šalta, bet anime ji reiškia būtent šaltumą, nurodo aiškų personažo protą, atšiaurų vidinį pasaulį, stiprią valią. Tokie herojai veikia apgalvotai ir tiksliai, tiksliai apsisprendžia.

Žydraplaukiai pirmiausiai viską apmąsto, po to veikia ir galiausiai reiškia emocijas. Jiems nebūtina savyje malšinti jausmus (kaip tai daro juodaplaukiai). Jie yra mandagūs, ramūs, kartais drovūs, ir dažniausiai nekalbūs. Yra rimto būdo ir ganėtinai kantrūs.

Galimas dalykas, jog žydri plaukai siejami su dangum, oro stichija, bet vėjavaikiškumas žydraplaukiams tikrai nėra būdingas. Jų požiūris išlieka pastovus, kaip ir jų jausmai. Žydri plaukai retai kada plaikstosi masyviomis sruogomis. Taip dažniau spalvina trumpas, tvarkingas šukuosenas ar „ežiukus“, rečiau ilgus banguotus plaukus. Panašu, jog romūs plaukai (net kovos scenose) nurodo į idealų vidinį balansą, intelektualią personažo savikontrolę.

Tai, matyt, lemia dideli personažo nenorą pasireikšti, pareikšti savo įsitikinimus. Kritinėse situacijose žydraplaukiai neilgai svarstę greitai priima teisingus sprendimus ir retai kada būna bejėgiais. Bet jų likimą ir elgseną nustato seniai suburtas scenarijus (kurį jie realizuoja patys, suprasdami tai, kad „taip reikia, taip yra teisinga“). Tuo jie labai panašūs į juodaplaukius, bet yra vienas didelis skirtumas. Juodaplaukiams pareiga – savo pačių realizacija, garbės reikalas - kas lemia savo „Aš“ įtvirtinimą. Žydrapaukiai be jokių sielos graužačių gali visiškai atsisakyti nuo savo ego. Tai lemia „lagerio keitimą“: dažniausiai būdami „tamsiųjų“ galių, nesąžiningumo, „blogio“ pusėje žydraplaukiai linkę kritiškai vertinti savo šeimininką/valdovą/globėją ir stoti prieš jį. Pvz.: Rey Ayanami (Evangelion), Black Star (Soul Eater)


Violetiniai plaukai


Kartais šviesūs ar kiek tamsesni, kartais juodi su violetiniu atspalviu. Nuo seno ši spalva reiškė pavojų, o anime visąlaik kėlė nerimą personažams. Bet animė daugelis dalykų gali būti pavojingais, net pats nekalčiausias herojus būna ne toks nekaltas, kaip atrodo. Matyt, violetinių plaukų personažų ypatybė tame, kad jie tampa „likimo ginklais“. Pavojaus (kurį jie spinduliuoja ir „kenkia“ tiems, kurie juos myli ar kuriuos myli patys) priežastimi yra ne jų charakteryje, o „karmoje“. Nors kelis bendrus būdo bruožus galima pastebėti. Herojai violetiniais plaukais labai paslaptingi, uždari. Jie puikiai valdo emocijas ir taupūs veido išraiškoms, bei mimikai, retai šypsosi (šypsosi tik profesine, mandagia šypsena-kauke). Jie yra labai malonūs ir gerų manierų, bet veidas nešvyti tyrumu. Bet jie nėra „šalti“ kaip žydraplaukiai, tiksliau atvirkščiai: myli beatodairiškai, rimtai, pasiaukojančiai, sunkiai, puldami į vergišką priklausomybę prieš savo meilės objektą. Turėdami labai stiprią valią tampa ginklu svetimose rankose. Jiems būdingas mazochizmas. Jei juodaplaukiai likimo išbandymus priima kaip iššūkį, kurį privalo įveikti su kario garbe, žydraplaukiai – su ramia dedikacija, tai violetinius plaukus turintys personažai gaudo tame kažkokį tamsų malonumą. Deja apie šią plaukų spalvą daugiau nieko pasakyti negaliu, nebent padėsite su savo pastebėjimais. Pvz.: Dark Muosy (DNAngel), Akio Ohtori (Utena)


Balti plaukai


Ši spalva – pati sudetingiausia, nors jos reikšmė yra gan lengvai išaiškinama. Anime balti plaukai reiškia (jei tai – nė žili plaukai): personažas nėra kilęs iš žmonių pasaulio.

Reikalas ne tame, kad jis/ji priklauso kitai rasei ar išmatavimui (kas irgi paplitę), o kokybės lygije. Baltaplaukiai – abstraktūs padarai žmogaus kūne. Galima sakyti, jog balti plaukai nurodo ne charakterį ar būdą, o vieta hierarchijoje: baltaplaukiai dažnai yra užribyje. Dažniausiai jie nėra nei pagrindiniais, nei patys geriausi ar blogiausi, o tiesiog „už kabučių“.

Įprastai jų siužetinis vaidmuo – kitų išbandymas. Jie yra tam, kad padėtų atsiskleisti kitiems personažams. Dažnai jų milžiniška galia yra apribojama paprastų faktorių. Baltaplaukiai neturi (prarado) kažko labai svarbaus, ko turi tiktai žmonės. Nors tampa gynėjais, saugotojais, ar net tarnais tų, kas savo sielos galia/žmogiškąją pradžia sugebėjo pažaboti jų antgamtišką galią. Pvz.: Shirogane (Monochrome Factor), Kimimaro Kaguya (Naruto), Shizuka Hiou (Vampire Knight)



Prašau pastebėti, jog visiems iki vieno personažams aprašymai netinka ir būtinai yra išimčių. Kartais plaukų spalva vienija klano, aljanso, rasės ir t.t. narius (Pvz.: Dragon Ball). Gali būti ir kitų priežasčių. Tikiuosi ši informacija bus naudinga ir jei kartais norėtumėte prisidėti - prašom papildyti.Galiausiai siūlau Testuką, kurio režultatų skelbti nebūtina...


Autorė: Jogarasu / Forume / Redagavo slicKrox 2009