Click image for larger version

Name:	kas yra anime.jpg
Views:	29
Size:	101.0 KB
ID:	327086


Trumpai kas yra Anime



(Japoniškai: アニメ – Anime) – Japonijoje kilęs animacijos stilius su savita veikėjų ir aplinkos estetika. Anime gali būti piešiami ranka ir/arba kompiuterinės grafikos priemonėmis. Šio tipo animacija rodoma per televiziją, platinama DVD diskuose, vaizdajuostėse, kartais panaudojama ir kompiuteriniuose žaidimuose. Anime menui įtaką daro japoniški komiksai manga.

Istorija Anime istorija prasidėjo XX amžiaus pradžioje, kai Japonijos filmų kūrėjai ėmė eksperimentuoti su animacijos technika, kuria taip pat buvo domimasi Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Valstijose ir Rusijoje. Aštuntajame dešimtmetyje anime vystėsi toliau, nutoldama nuo savo pradinės formos. Ji davė pradžią unikaliems žanrams, tokiems kaip mecha. Devintajame dešimtmetyje anime imta kurti daugiau negu iki tol. Nuo dešimto dešimtmečio šis žanras ėmė populiarėti užsienio rinkoje.

Terminologija Japoniškas animacijos terminas yra アニメーション (animēshon), rašomas katakana. Tai skolinys iš anglų kalbos (angl. animation – animacija), tačiau yra teorija, kad šis žodis yra kilęs iš prancūzų kalbos žodžio animé (animuotas, animuoti paveiksliukai). Japoniškas terminas yra trumpinamas kaip アニメ (anime). Abi – originali ir sutrumpinta – žodžio formos yra lygiareikšmės japonų kalboje, tačiau sutrumpinta versija vartojama dažniau.


Kaip ir keli kiti japoniški žodžiai, anime anglų kalboje kartais rašomas kaip animé, kad primintų skaitytojui, jog kirčiuojamas paskutinis, o ne pirmas skiemuo. Anime kuriama ne tik Japonijoje. Kai kuri amerikiečių animacija gali būti laikoma anime, pavyzdžiui, Super Robot Monkey Team Hyperforce Go, Teen Titans, ir Kappa Mikey – pastarasis iš tiesų yra anime parodija. Žodis anime nusako kūrinio stilių, o ne kilmės šalį. Yra kiniškų bei korėjietiškų anime. Vis dėlto dažnai anime yra laikoma tik japoniška animacija.

Sintaksė, morfologija Lietuvių kalboje anime yra nekaitomas daiktavardis. Kai kuriose kitose kalbose jis vartojamas kaip skolinys ir turi daugiskaitą.

Sinonimai Anime kartais (1970-1990 metų laikotarpiu) prancūzų ir anglų kalbose buvo vadinama Japanimation, tačiau šis terminas nebevartojamas. Šiuo metu jis daugiau nusako kilmės šalį, bet nebūtinai animacijos formą. Pastaraisiais metais anime Europos šalyse kartais vadinama manga. Japonijoje manga gali reikšti abu: animacinius filmus ir komiksus (anime gerbėjai žodį manga vartoja tik komiksams apibūdinti). Angliškai kalbančiose šalyse manga reiškia tik japoniškus komiksus.


Anime bruožai Anime yra specifinis japonų menas, kurio pagrindiniai bruožai, * didelės, neproporcingos veidui akys, * įvairių formų ir spalvų plaukai, * kojos ir rankos paprastai nėra proporcingos liemeniui, * spalvinimas yra trisluoksnis.

Anime siūlo platų stilių pasirinkimą. Šio stiliaus animacija yra labai įvairi, piešiama naudojant skirtingą metodiką. Anime gali vaizduoti visiškai skirtingas situacijas, veikėjus ir istorijas, ji skirta plačiai auditorijai.

Muzika anime yra svarbus meninis elementas. Anime filmų garso takeliai Japonijoje labai pelningi, kartais jų paklausa nenusileidžia muzikinių albumų paklausai. Dėl šios priežasties anime muziką dažnai kuria ir atlieka garsiausi kompozitoriai ir atlikėjai. Anime serijos su įžanga (angl. opening credits) turi įžanginę dainą (angl. opening song). Dažniausiai muzika anime naudojama fone, ši muzika pritaikoma esančiai scenai, pavyzdžiui, Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン) daina „Decisive Battle“ grojama kai veikėjai ruošiasi mūšiui, skamba sunkūs bugnų dužiai ir karinis stilius, kuris paryškina įtampą ir užsimena apie artėjantį veiksmą.


Teminė daina (kartais naudojama kaip įžanginė daina) dažniausiai sutampa su bendru anime stiliumi. Pabaigos daina naudojama kaip komentaras apie visą anime, dažnai paryškinant konkrečią svarbią sceną. Įžangos ir pabaigos dainos neretai atliekamos populiarių atlikėjų. Tokiu būdu dainos tampa labai svarbia anime programos dalimi.

Svarbios ne tik dainos. Seiyū (angl. Seiyū, jap. 声優) „balso aktoriai“ kartais išleidžia savo kūrinius kompaktinėmis plokštelėmis. Plokštelėse įrašyti seiyū pokalbiai su publika apie save. Kitas anime plokštelių tipas yra Drama CD, jame būna dainos ir įrašai, kuriuose seiyū pasakoja istorijas, dažnai neįtrauktas į pagrindinį anime.


Į lietuvių kalbą vertė: DJ__ dj.dar.lt;